HP incearca marea cu degetul – WebOS va fi Open Source. De ce?

HP incearca marea cu degetul - WebOS va fi Open Source. De ce?

CEO-ul HP, Meg Whitman, a precizat pentru site-ul The Verge ca este probabil ca HP sa construiasca din nou tablete cu sistemul de operare WebOS dezvoltat in regim propriu, nu in 2012 insa. Cel mai mare producator de computere, HP, a anuntat acum cateva zile ca va „elibera” WebOS-ul de sub tutela HP si il va oferi gratuit ca Open Source, astfel incat orice companie il va putea folosi pentru dispozitivele sale.

Intrebarea ramane insa: ce companie va alege acest sistem de operare? Este aceasta doar o strategie de a atrage atentia lumii asupra brandului HP?

WebOS a fost creat pentru a rula pe smartphone-uri si pe Tablet PC-uri sub brandul HP, linie de produse care a fost terminata odata cu plecarea fostului CEO Leo Apoheker. Intre timp, seful eBay, Meg Whitman, a preluat aceasta functie de CEO si a precizat ca acest sistem de operare nu va fi dezvoltat in continuare de HP.

Anuntul facut tinde sa ne faca sa ne gandim ca WebOS va rezista pe cont propriu. Este destul de usor sa observam de unde va veni urmatorul val de aplicatii, avand in vedere ca la aparitie a fost laudat de programatori pentru modul in care este construit. Crearea de aplicatii pentru WebOS se aseamana cu realizarea unui website cu mult continut activ, comparata cu metoda de dezvoltare oferita de Android sau chiar iOS de la Apple. Este nevoie mai mult de imaginatie decat de cunostinte tehnice ale unui limbaj de programare.

Este mai putin clar insa care vor fi acele dispozitive mobile de care are nevoie WebOS sa supravietuiasca. Se va putea instala pe terminalele actuale ce folosesc Android sau vor exista producatori separat care vor adopta o linie de produse pentru acest sistem de operare? Toate terminalele la ora actuala sunt legate ori de Google, ori de Microsoft, Nokia este foarte pornita pe relatia incheiata cu producatorul de software sa aduca o multime de terminale cu Windows pe piata, Apple nici nu intra in aceasta discutie, iar RIM a crescut destul de mult in ultima vreme si datorita noului sau OS 7.

„HP planuieste sa faca parte in continuare in mod activ din procesul de dezvoltare al lui WebOS”

Aceasta a fost a doua afirmatie oficiala oferita de Meg Whitman. O situatie destul de asemanatoare cu Android, un sistem de operare gratuit pentru utilizare, insa cu un suport de dezvoltare si ghidare venit de la compania mama. Singura diferenta majora dintre acestea este ca Google prefera sa il dezvolte in particular si apoi sa faca publice noile update-uri, in vreme ce WebOS va fi dezvoltat impreuna cu colaboratori in mod deschis si constant.

Daca stam sa ne gandim putin, recentele discutii despre achizitia diviziei de smartphone-uri Motorola de catre gigantul Google ar putea intoarce capul companiilor care pot deveni astfel mai interesate de WebOS. Google a precizat ca aceasta achizitie nu va avea un impact negativ asupra pietei, insa putem vedea clar un conflict de interese si putem anticipa smartphone-uri Motorola cu Android ce vor beneficia de functii si elemente ce nu vor fi facute disponibile celorlalti producatori.

S-a investit insa destul de mult in Android in ultimii ani, incat nu se stie exact ce se poate intampla in continure. Putem fi siguri insa ca nu ar strica inca un sistem de operare Open Source, mai ales ca MeeBo sau acum MeeGo, ce promitea destul de mult, nu pare sa castige atat de multa atentie.

Citește și: