Gartner: in 2010 s-au vandut SO-uri in valoare de 30,4 miliarde $

Gartner: in 2010 s-au vandut SO-uri in valoare de 30,4 miliarde $

Compania americana de statistica si consultanta Gartner a anuntat in aceste zile cifrele de vanzare din piata sistemelor de operare din ultimii doi ani.

Microsoft Windows, Microsoft OS, WindowsChiar daca acesta nu este cel mai concludent barometru pentru cresterea economica la nivel global, la capitolul profit inregistrat din vanzarea sistemelor de operare s-a inregistrat o crestere de 7,8 procente in 2010 fata de anul anterior. Procentul nu este coplesitor, e adevarat, insa pare sa fie mult mai reprezentativ, tinand cont ca vorbim de 30,4 miliarde$.

Din pacate, avand in vedere ca se discuta exclusiv de bani si nu neaparat de numarul de licente vandute, atat Apple, cat si anumiti distribuitori de Linux sunt dezavantaji semnificativ – vezi Ubuntu, care nici macar nu intra in top.

Daca ar fi sa privim piata diferentiat pe platforme client si server, pentru primii s-a inregistrat o crestere a vanzarilor de 9,3%, in timp ce sistemele de operare pentru servere au avut un avans al vanzarilor de 5,7%.

Cum se poate vedea si in tabel, Microsoft inca este in fruntea clasamentului, cu 78,6% din piata globala, urmat nu foarte indeaproape de IBM, HP, Oracle si Red Hat. Chiar daca se afla doar pe locul 6, Apple a inregistrat o crestere semnificativa din 2009, obtinand exclusiv din vanzarea sistemelor de operare 520 milioane de dolari in 2010, fata de 449 milioane dolari in anul anterior. Oare se termina criza?

gartner, gartner os

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: