03 aug. 2016 | 15:42

Contul tău de Yahoo e posibil să fi fost spart

ACTUALITATE
Contul tău de Yahoo e posibil să fi fost spart

Dacă folosiți aceeași parolă la Yahoo de câțiva ani, ar fi bine să vă schimbați parola, în cazul în care o nouă informație ce a început să circule online se dovedește a fi adevărată.

După ce în ultimele luni am aflat detalii despre publicarea online a unor conturi de LinkedIn, MySpace sau Tumblr, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că și Yahoo se pare că trece printr-un scandal similar. Diferența majoră este că foarte mulți dintre noi folosesc un cont de email pe Yahoo de foarte mulți ani. Eu personal, am adresa încă din 1998.

Un hacker care se ascunde în spatele pseudonimului peace_of_mind se laudă cu furtul a 200 milioane de conturi de Yahoo. Aceasta este însă doar o parte infimă a problemei. Mai dureros este faptul că respectivul set format din nume de utilizatori și parole este disponibil pentru achiziție pe piața neagră a internetului – dark web. Acestea pot fi achiziționate de către oricine are câțiva bani pe site-ul TheRealDeal, o comunitate pe care se tranzacționează o varietate foarte mare de bunuri ilegale. Ca o motivație suplimentară pentru caracterele malițioase, prețul nici măcar nu este foarte mare.

În cazul în care sunteți tentați să credeți că este vorba doar de speculații, ar fi bine să vă răzgândiți, în contextul în care tot peace_of_mind a fost responsabil de obținerea și comercializarea a câteva milioane de conturi de Tumblr și LinkedIn care s-au dovedit adevărate. De această dată, hackerul a menționat că informațiile au fost preluate de la un grup de hackeri ruși care au spart și alte rețele sociale în trecut.

Pentru a atașa și mai multă credibilitate circumstanțelor descrise mai sus, oficialii Yahoo au confirmat deja că o bază de date furată cu date de autentificare se comercializează pe dark web. Nu au confirmat în schimb gradul de veridicitate al informațiilor. Ca fapt divers, prețul pentru cele 200 de milioane de conturi este de 3 bitcoins, aproximativ 1800 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele