18 apr. 2016 | 18:34

Huawei P9, un smartphone la intersecția dintre Orient și Occident [REVIEW]

ACTUALITATE
Huawei P9, un smartphone la intersecția dintre Orient și Occident [REVIEW]

Huawei P9 este cel mai nou vârf de gamă chinezesc care speră să cucerească piața europeană. Va reuși gigantul Huawei să îi convingă pe occidentali că un telefon chinezesc merită să stea în topuri alături de smartphone-uri cu ”suflet” mai puțin asiatic, cum ar fi Samsung Galaxy S7 sau iPhone 6S? Cel mai probabil, da. 

Huawei a reușit, în ultimii câțiva ani, să ia fața unor producători cu multă experiență și să urce pe locul trei în clasamentul global în ceea ce privește vânzările de smartphone-uri. Compania a încercat mereu să aducă ceva nou, să inoveze, iar în unele dăți asta le-a ieșit bine.

Cu toate că vânzările uriașe se datorează, în principal, modelelor mid-range fiabile, cu un raport specificații/preț foarte bun, cei de la Huawei speră că vor da lovitura și cu telefoanele vârf de lance, care au prețuri comparabile cu vârfurile de gamă ale altor companii.

[related]

Cu Huawei P9, compania se adresează, în primul rând, pasionaților de fotografie, iar parteneriatul cu Leica este o mutare importantă, cel puțin din punct de vedere al statutului. Directorii Huawei sunt conștienți de percepția publicului occidental vis-a-vis de telefoanele din China și speră că aceasta se va schimba treptat, pe măsură ce smartphone-urile lor devin din ce în ce mai bune.

Strategia Huawei privind imaginea companiei este una care ar putea da roade. Pe lângă parteneriatul cu Leica, mai merită trecut în revistă și parteneriatul cu Google, pentru realizarea smartphone-ului Nexus 6P, un dispozitiv care

Cred că v-am amețit destul cu opiniile mele privind compania, haideți să vedem de ce cred eu că Huawei P9 este un smartphone ”prins” între Est și Vest.

Huawei P9 review (4)

Review Huawei P9 – Introducere

Huawei P9 este un vârf de gamă cu specificații bune, dar ușor mai slabe decât cele întâlnite la telefoane precum Samsung Galaxy S7, LG G5 sau HTC 10. Are un display de 5,2 inch cu rezoluție full HD sub care ascunde un procesor Hisilcon Kirin 955 și 3GB RAM. Bateria este de 3.000 mAh, iar încărcarea se face printr-un port USB C. Spațiul de stocare este de 32GB și există și un slot microSD, Huawei P9 are și un senzor de amprente, poziționat pe partea din spate, iar camerele foto sunt trei la număr (una de 8MP și două de 12MP), două dintre ele fiind poziționate pe partea din spate, însă despre ele vă voi povesti mai multe în curând.

Toate aceste componente sunt îngrămădite într-un ambalaj din sticlă și metal, care cântărește numai 144 de grame și are o grosime de numai 7 mm. Destul cu specificațiile tehnice, să vedem care sunt punctele forte ale Huawei P9.

Huawei P9 review (14)

Review Huawei P9 – Puncte pro

Voi începe cu designul, pentru că pe mine este primul aspect care mă atrage (sau nu) la un smartphone. Iar designul Huawei P9 mă atrage. Are o formă dreptunghiulară clasică, nimic revoluționar din punctul ăsta de vedere. Cu toate astea, atenția chinezilor la detalii îl face un smartphone foarte atrăgător. Fața este acoperită de sticlă ușor curbată pe margini, iar în lumină se pot observa niște linii fine, care sparg monotonia. Spatele din aluminiu mat are o textură fină, plăcută la atingere, iar de jur împrejur se observă marginea argintie ”sculptată” în designul unibody. Camerele sunt plasate pe marginea de sus, nu ies în afară, dar ies în evidență mulțumită unei bucăți de sticlă care acoperă o fâșie neagră cu logo-ul Leica. Butoanele sunt plasate pe marginea din dreapta, iar cel de power are o textură specială, pentru a-ți fi ușor să-l găsești. Telefonul este foarte compact, foarte plăcut de ținut în mână, dar destul de alunecos. Senzația este una premium de la început până la sfârșit, iar chinezii nu au făcut sacrificii din acest punct de vedere.

Display-ul îl voi trece la puncte pro, chiar dacă nu are cea mai mare rezoluție disponibilă pe piață. Iau această decizie pentru că Huawei a reușit să mă ”păcălească” că au folosit un AMOLED, dar de fapt P9 este dotat cu un IPS-NEO LCD. Ce înseamnă asta? Constrast foarte puternic, culori foarte saturate și cea mai mare luminozitate pe care am văzut-o pe un smartphone, fără exagerare. Huawei P9 se vede bine în orice fel de condiții de lumină, chiar și în cel mai puternic soare, iar noaptea te poate orbi dacă nu setezi luminozitatea pe Auto. Imaginile sunt clare, lucru de așteptat la rezoluție full HD.

Huawei P9 review (7)

Autonomia este un plus important. Voi face din nou o remarcă cu care, probabil, v-ați obișnuit. Sunt un utilizator înrăit. Genul pentru care OnePlus 2 cu ai săi 3300 mAh se golește până la ora prânzului. Huawei P9 îmi face față toată ziua, iar asta mi se pare admirabil. Am datele pornite constant, WiFi-ul și locația la fel, ceasul și căștile îmi sunt conectate prin bluetooth și luminozitatea o țin mereu pe Auto, niciodată la minimum. Consum Facebook, știri și video, din când în când, dar de jucat nu prea mă joc. Huawei P9 se descurcă foarte bine, iar un utilizator obișnuit probabil că ar putea scoate și două zile de utilizare din el. Un punct contra aici ar fi lipsa încărcării rapide sau a încărcării wireless, funcționalități care mi-ar fi plăcut să le văd.

Huawei P9 review (9)

Camerele foto le voi trece la puncte forte, pentru că sunt revoluționare, iar acesta nu este un cuvânt pe care îl folosesc prea ușor. Vă voi spune din start că nu sunt grozave în sensul în care m-am obișnuit să evaluez camerele foto. Nu au o acuratețe a culorile foarte ridicată, nici o claritate excelentă în toate condițiile de lumină. Huawei oferă ceva diferit în materie de camere foto pentru smartphone, iar parteneriatul cu Leica este evident din momentul în care deschizi aplicația pentru cameră și până apeși pe butonul de declanșare (sunetul este cel făcut de aparatele foto Leica). Huawei P9 este dotat cu două camere foto cu senzori diferiți. Unul dintre ei este monocrom, iar celălalt este color. Imaginile sunt combinate de un procesor special, pentru a oferi contraste mai puternice (grație senzorului alb/negru) și culori intense. Efectul este unul de fotografie pe film. Este un aer aparte la fiecare cadru, mai ales dacă folosești modul alb/negru sau cel de Vivid Colors. Fotografiile au o granulație fină, iar senzorii fac o treabă excelentă în a detecta sursele de lumină și de a se folosi de ele cât mai bine. Rezultatul se vede cu ochiul liber și, chiar dacă pe timp de noapte fotografiile au mai mult zgomot, parcă par rupte din filme sau producții artistice. Camera alb/negru m-a cucerit de la prima utilizare, fiind o diferență clară între o poză făcută cu un senzor alb/negru, iar cea color o țin mereu pe modul Vivid Colors, pentru că îmi plac culorile intense. Granulația este mai scăzută în modul Smooth Colors sau Standard, dar prefer aspectul de filtru. Camerele duble înseamnă că vei putea refocaliza o fotografie după ce ai făcut-o (ca la HTC M8), dar smartphone-ul este dotat și cu o diafragmă capabilă să scoată un efect de bokeh intens. Asta înseamnă că blurul de fundal poate fi foarte mare, dacă vrei asta, iar fotografiile cu mâncare ies extaordinar. Există și niște moduri pentru condiții de lumină scăzută care scot niște rezultate remarcabile. De exemplu, Huawei P9 are și funcția de Light Painting pe care am văzut-o pe P8 și un mod Night Shot care ”suge” timp de câteva secunde lumina din jur pentru a scoate o fotografie ”folosibilă”.Din păcate, la filmare, lipsa stabilizării optice se simte din plin, iar rezultatele sunt modeste, în cel mai bun caz. De asemenea, este bine de știut că senzorul alb/negru nu este capabil să și filmeze, lucru care, personal, m-a dezamăgit.

Mostre Foto Huawei P9

Review Huawei P9 – Puncte contra

Voi trece interfața ca principal punct contra. În primele momente în care am început să butonez Huawei P9, am avut un mare deja-vu. Interfața este o clonă fidelă de iOS, de la cap până la coadă. Este o clonă foarte reușită, e o interfață cu care eram familiarizat și care răspunde bine, dar tot o clonă rămâne. Nivelul de bloatware nu este mare, dar ar fi cazul ca Huawei să abordeze cu originalitate și interfața sau, măcar, să lase Android-ul pur-sânge să facă ce știe el mai bine, adică să funcționeze fără reproșuri. Până și căștile sunt clone de căști Apple, iar în momentul în care cheltui 2.599 lei pe un smartphone, parcă nu ai vrea să știi că e clonat după un telefon puțin mai scump.

Performanțele trebuie și ele trecute tot la acest capitol. Huawei folosește, de câțiva ani, propriile sale procesoare, adică Hisilicon Kirin. Problemele din trecut s-au rezolvat – Huawei P7 se încingea de nu puteai să îl ții în mână – iar optimizarea consumului este de top, din câte îmi pot da eu seama, dar puterea rămâne tot mai mică decât a procesoarelor de vârf de la Qualcomm. Și poate că procesorul nu este singurul vinovat pentru lentoarea sporadică a telefonului, având în vedere că din 3GB RAM, puțin peste 1GB rămâne liber în momentul în care rulezi câteva aplicații. Spun lentoare sporadică, pentru că smartphone-ul se mișcă bine în general, dar din când în când sughite când stau pe Facebook sau când fac scroll prin feed-ul de instagram.

Huawei P9 review (16)

Review Huawei P9 – Concluzie

Huawei P9 este un smartphone care împrumută și din ”tradiția” chinezească, dar și din marketingul occidental. Este un smartphone bine gândit, bine închegat, dar căruia pare să îi fie greu să se desprindă de ”moștenirea” sa asiatică. De exemplu, modul de selfie-uri are si optiune de beauty care îmi mărește ochii într-un fel ciudat. Huawei se apropie de nivelul Samsung, LG, HTC sau iPhone, dar încă nu a ajuns acolo. Compania a dat dovadă de originalitate în ceea ce privește hardware-ul și a făcut un pariu (de pe urma căruia sper să beneificieze din plin) în ceea ce privește camerele foto, care nu vor fi pe gustul tuturor. Un lucru e clar, Huawei e o companie de urmărit, una care a arătat, pe parcursul timpului, că știe cum să inoveze și că știe să își asculte publicul. Huawei P9 este un smartphone de inclus în topurile cu cele mai reușite telefoane de anul acesta, dar nu pe o poziție fruntașă. Poate la anul.

 

Huawei P9 review (3)