11 aug. 2016 | 14:55

Oamenii care citesc regulat trăiesc mai mult

ACTUALITATE
Oamenii care citesc regulat trăiesc mai mult

Ei bine, dacă aveai nevoie de o motivație ca să citești mai mult, iat-o: cei care citesc cel puțin 30 de minute zilnic trăiesc mai mult.

Un studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea” a analizat obiceiurile a 3.635 de persoane, cu vârsta peste 50 de ani. Se pare că cei care citesc regulat trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu o fac.

Participanții la studiu au fost împărțiți în trei categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sexul, rasa şi educaţia. Studiul a fost desfășurat pe parcursul a 12 ani și a arătat că cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.

Pe parcursul celor 12 ani, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori, potrivit cercetătorilor Avni Bavishi, Martin Slade şi Becca Levy de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul universităţii Yale. „Când cititorii sunt comparaţi cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravieţuire de 23 de luni”, au notat cercetătorii în studiul publicat pe Science Direct.

Totuși, nu orice tip de lectură se pune la socoteală. „Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, iar astfel crește durata de viaţă”, a explicat Avni Bavishi.

Experții au specificat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un „avantaj în supravieţuire”. În primul rând, cărțile încurajează „procesul încet, captivant de citire profundă”, o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat”.

„Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raţionamentul, concentrarea şi abilităţile de gândire critică sunt îmbunătăţite de expunerea la cărţi”, au mai subliniat cercetătorii. În al doilea rând, cărţile „promovează empatia, percepţia socială, inteligenţa emoţională”, adică procese cognitive care ne îmbunătățesc viața.