09 mai 2016 | 12:23

Lucruri pe care nu știai că poți să le faci cu Facebook Messenger

ACTUALITATE
Lucruri pe care nu știai că poți să le faci cu Facebook Messenger

Facebook Messenger și Whatsapp au detronat de departe modul clasic de a comunica prin SMS-uri, iar asta nu e tocmai o noutate. De când a devenit aplicație independentă de Facebook, Messenger primește din ce în ce mai multe funcții interesante, astfel încât să îți fie imposibil să renunți la el.

Poți să faci o mulțime de lucruri cu Messenger, iar numărul lor crește progresiv. În cazul în care nu ești unul dintre oamenii care trăiesc în bula albastră (sau măcar încerci să crezi asta despre tine), noi am făcut o listă de funcții și comenzi „ascunse”, de care s-ar putea să vrei să profiți la un moment dat.

Roboții de chat din Facebook Messenger

Știm din ianuarie că Facebook lucrează cu dezvoltatorii de roboți de chat, iar recent am aflat că numele proiectului e „bots on Messenger”. Există dezvoltatori care au primit acces timpuriu la această nouă funcționalitate. De exemplu, 1-800 Flowers permite utilizatorilor să trimită flori unei persoane dragi doar prin menționarea numelui acesteia. Sau CNN ar putea trimite un set de știri care se potrivesc intereselor tale, sărind peste cele din afara lor.

Zuckerberg a explicat că, grație inteligenței artificiale și limbajului natural, combinat cu ajutorul uman, oamenii vor putea vorbi cu roboții Messenger la fel cum o fac cu prietenii lor. Aceștia pot oferi răspunsuri complexe, care includ imagini, linkuri și butoane call to action. Îi vei putea folosi pentru a face comenzi, rezervări la restaurant și nu numai. Deși Facebook Messenger nu permite plata prin cardul de credit direct în fereastra de chat și în România, am putea să ne așteptăm la această actualizare la un moment dat. Poți citi mai multe despre asta aici, și chiar dacă Facebook Messenger nu e singura platformă cu chatbot, cei 900 de milioane de utilizatori ar putea să o transforme în cea mai atrăgătoare.

De asemenea, Facebook lucrează la asistentul virtual M, care va fi un fel de Siri cu ceva mai multă influență. Te va ajuta să faci rezervări la restaurant, să cumperi lucruri și multe altele din aceeași sferă. Momentan, M e valabil doar pentru un grup mic de oameni din San Francisco Bay, dar ambiția rețelei sociale e să îl facă accesibil tuturor.

Poți folosi Facebook Messenger și fără un cont de Facebook

Dacă ești unul dintre oamenii care consideră Facebook în sine o pierdere de timp, poți să te bucuri liniștit de platforma sa de chat. Nu ai nevoie decât de un număr de telefon.

Facebook-Messenger-fara-cont-de-Facebook

De asemenea, dacă ești la birou și nu vrei să cazi în plasa scrollului infinit pe Facebook, dar ai totuși nevoie să comunici cu oamenii, poți apela la Messenger.com, varianta pentru desktop a aplicației.

Mai multe conturi deodată pe Android

În setările Facebook Messenger pe Android, în Accounts, poți să adaugi mai multe conturi în aceeași aplicație. Această funcție e binevenită, în cazul în care vrei să împarți telefonul cu altcineva. Partea bună e că fiecare cont rămâne privat, până în momentul în care proprietarul se loghează cu parolă și tot tacâmul.

Mai multe conturi pe Android
Mesaje ascunse în Facebook Messenger

Facebook Messenger are un folder secret în care sunt stocate mesaje deoarece nu sunt considerare relevante. Din cauza sistemului de filtrare folosit în acest caz, mesajele nu vor fi văzute nici alături de cele ale prietenilor și nu vor fi incluse nici în folderul ”Others”.

Însă, din fericire, exisă o metodă relativ ușoară prin care le puteți accesa. Indiferent de sistemul de operare folosit, va trebui doar să deschideți aplicația și să faceți click pe ”Settings”. În cazul Android, butonul se găsește în dreapta sus. Pe iOS, acesta poate fi găsit jos, tot în partea din dreapta. Odată ajunși acolo, va trebui să faceți click pe ”People”, ”Message Requests” și ”See Filtered Requests”.

În cazul în care vă numărați printre cei mai ghinioniști, veți găsi aici mesaje care, în mod normal, v-ar fi interesant, dar pe care aplicația a ales să le ignore. Desigur, șansele sunt ca majoritatea să fie, de fapt, spam. Sau mesaje dubioase de la necunoscuți.

Filtered-Requests-Facebook-Messenger

Poți să îți personalizezi conversațiile

Desigur, asta nu mai e chiar o noutate, dar poate ți-a scăpat. Poți schimba culorile mesajelor, poți alege un nickname pentru partenerul de discuție, precum și un emoji special, care să vă definească relația. Tot ce ai de făcut e să dai click pe i-ul din partea superioară dreaptă a numelui persoanei cu care conversezi.

Personalizarea chat-ului - Facebook Messenger

Poți să obții un cod QR personalizat

Asta e o funcție care a scăpat, fără îndoială, atenției majorității. Poți să îți creezi un nume de utilizator pe care alții să îl folosească pentru a te găsi pe Facebook Messenger. Acesta poate veni la pachet cu un cod QR și, desigur, cu poza de profil. Ideea e ca altcineva să îți scaneze codul pentru a porni o conversație. Profilul poate fi modificat în secțiunea „Me”, dar funcționalitatea cu scanarea codurilor poate fi găsită în secțiunea „People”, în care intri de obicei pentru a găsi oameni.

Poți să faci conferințe audio de grup

La această oră, există foarte multe aplicații mobile ce includ suport pentru apeluri de tip teleconferință, în format audio cu mai mulți participanți. Skype s-ar putea să fie cea mai populară astfel de soluție. Peste noapte însă, Facebook Messenger a devenit un concurent foarte serios pentru serviciul celor de la Microsoft. Din orice conversație în grup, atingeți icoana de telefon pentru a iniția un apel în grup. După aceea, la ecranul următor, puteți alege individual participanții. Aparent, limita e de 50 de persoane.

Poți să împărtășești adresa la care te afli cu un simplu buton

Dacă aveai impresia că funcția de Share Location e valabilă doar pe WhatsApp, te înșeli. Pentru a-ți ajuta prietenii să ajungă în locul ân care te afli, nu trebuie decât să daci click pe cele trei buline din partea dreaptă inferioară, unde găsești toate mini-aplicațiile, apoi să apeși Location. Sau există și metoda prin care dai direct click pe simbolul de check-in din aceeași bară de activitate.

Share Location - Facebook Messenger