19 apr. 2016 | 09:13

Pui anunțuri pe OLX, Okazii sau Lajumate? Ești urmărit de ANAF. Cum eviți problemele

ACTUALITATE
Pui anunțuri pe OLX, Okazii sau Lajumate? Ești urmărit de ANAF. Cum eviți problemele

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) monitorizează activitatea platformelor specializate de vânzări online. Persoanele fizice care vând constant pe astfel de platforme trebuie să se înregistreze la autoritățile fiscale.

Totuși, vânzătorii ocazionali de pe platformele online nu datorează  impozite statului pentru veniturile obținute. Excepție fac situațiile în care aceștia intenționează să desfășoare această activitate în mod „regulat şi continuu”, cu scopul de a obține venituri. În acest caz, mai au obligația de a depune declarația pe venit şi să achite impozite şi contribuţii, potrivit specialiștilor în taxe de la EY Romania, citați într-un articol wall-street.ro, disponibil aici.

„Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) monitorizează activitatea de comerţ electronic a magazinelor online şi a platformelor specializate de vânzări. De asemenea, inspectorii DGAF investighează activitatea utilizatorilor care desfăşoară activităţi comerciale fără a respecta prevederile legale privind înregistrarea la Registrul Comerţului şi la autoritatea fiscală competentă, precum şi cele referitoare la declararea veniturilor realizate, în vederea plăţii obligaţiilor fiscale aferente”, a răspuns ANAF solicitării.

„În cazul în care o persoană fizică intenţionează să desfăşoare această activitate de vânzare pe platformele specializate în mod regulat şi continuu în scopul de a obţine venituri, atunci respectivă persoană are mai multe obligaţii, printre care: să se autorizeze pentru desfăşurarea activităţii de comerţ prin intermediul internetului, să se înregistreze la organul fiscal unde îşi are domiciliul fiscal, să depună declaraţia de venituri estimativă şi declaraţia anuală, să facă plăti trimestriale de impozit pe venit anticipat şi anual”, a declarat Ioana Iorgulescu, director executiv Impozite Indirecte la EY România.

Fiind mult mai greu de monitorizat față de magazinele clasice unde facturile sunt emise fizic, magazinele online comercializează produse care emit facturi ”digitale” trimise prin mail sau prin alte metode. Deși marile lanțuri de magazine online au un sistem de facturare bine pus la punct, persoanele fizice care fac afaceri pe site-uri precum OLX. ro sau Okazii.ro sunt mai greu de monitorizat.