04 iun. 2016 | 10:02

Facebook plănuiește un viitor în care Mark Zuckerberg nu va mai fi CEO

ACTUALITATE
Facebook plănuiește un viitor în care Mark Zuckerberg nu va mai fi CEO

Deși nu pare că acel viitor e pe aproape, Facebook începe să își facă planuri pentru situația în care Mark Zuckerberg nu va mai fi CEO.

Compania le-a cerut acționarilor să voteze o propunere prin care controlul de vot al lui Zuckerberg să fie anulat în cazul în care acesta nu mai ocupă o poziție fruntașă în cadrul Facebook. „Acești noi termeni sunt pentru a ne asigura că nu vom rămâne o companie controlată de fondator în cazul în care încetăm să fim o companie condusă de fondator”, au declarat reprezentanții Facebook într-o declarație înaintată către Securities and Exchange Commission.

Propunerea stipulează că dacă Zuckerberg și-ar da demisia, acțiunile sale Clasa B s-ar converti în Clasa A, ceea ce i-ar garanta doar un vot per acțiune în loc de 10. Termenii i-ar împiedica, de asemenea, pe descendenții lui să rețină controlul asupra companiei prin posesia unui stoc Clasa B. Zuckerberg deține acțiuni Clasa B în valoare de 449 de milioane și acțiuni Clasa A de patru milioane, ceea ce îi dă un control de 53,8% din totalitatea puterii de vot a acționarilor.

Compania a mai spus că unul dintre motivele schimbării ar fi să îl încurajeze pe Zuckerberg să rămână prin preajmă. Potențiala pierdere a acțiunilor Clasa B l-au putea împiedica să plece și să se alăture unui competitor. În aprilie, a fost propusă o nouă clasă, și anume Clasa C, care i-ar permite lui Zuckerberg să păstreze controlul asupra companiei ani buni. Mișcarea ar trebui să îi permită CEO-ului, care a anunțat că vrea să își doneze majoritatea stocurilor Facebook în scopuri caritabile, să doneze fără a-și dilua puterea de votare, potrivit CNN.

Acum puțin timp, fondatorul Pirate Bay a vorbit despre poziția demnă de un dictator a lui Zuckerberg. Facebook a devenit atât de dominant încât poate fi considerat drept una dintre cele mai mari națiuni ale lumii, iar Mark Zuckerberg e dictatorul, a mai spus Sunde, în cadrul unui interviu acordat CNBC la o conferință din Amsterdam. „Facebook e cea mai mare națiune din lume și avem un dictator, dacă privești lucrurile din punct de vedere democratic. Mark Zuckerberg e un dictator. Nu l-am ales. El a setat regulile”.