18 mart. 2016 | 15:13

De ce renunță Google la planul de a crea roboții viitorului

ȘTIINȚĂ
De ce renunță Google la planul de a crea roboții viitorului

Oficialii din cadrul Alphabet, compania mamă a Google, au decis să vândă Boston Dynamics.

În ultimele luni, videoclipurile publicate de către Boston Dynamics au reușit să impresioneze pe toată lumea. Atlas și Spot au fost doar două dintre cele mai interesante creații ale companiei achiziționate în urmă cu ceva vreme de Google. Atlas, de exemplu, merge în două picioare și nu patru, arată cât de avansați sunt senzorii care mențin balansul aparatului atunci când acesta este împins și lovit. În alte cuvinte, cercetătorii au reușit să implementeze în robot o ”ureche internă” asemănătoare cu cea a omului.

Dar, conform publicației Bloomberg, oficialii din cadrul Alphabet nu sunt mulțumiți în legătură cu faptul că Boston Dynamics nu a produs venituri considerabile și nu va putea lansa un produs pe piață în următoarea perioadă. Prin urmare, aceștia sunt pregătiți să renunțe la companie, iar Toyota și Amazon ar fi printre principalii interesați de achiziția acesteia.

Boston Dynamics a fost achiziționată în anul 2013, alături de alte câteva companii specializate în robotică, în cadrul unei inițiative conduse de Andy Rubin. După cum probabil știți, însă, Rubin a părăsit Google între timp, iar inițiativă din domeniul roboticii, denumite Replicant, ar fi fost afectată de schimbări ale conducerii și incapacitatea diverselor companii implicate de a colabora.

Mai exact, inginerii de la Boston Dynamics nu au fost dornici să colaboreze cu cei din California și din Tokyo și nu au creat un produs pe care să-l poată comercializa în viitorul apropiat. Un exemplu bun este cel al lui Aaron Edsinger, care a menționat dificultatea colaborării cu membrii Boston Dynamics atunci când a propus crearea unui robot accesibil din punct de vedere financiar cu patru picioare.

Astfel, în condițiile în care ale companii similare au fost incluse în programul Google X, Boston Dynamics a fost lăsată deoparte și pusă pe lista de vânzări. Rămâne de văzut, totuși, ce oferte va primi Alphabet și cine va fi interesat de achiziția acestei divizii.