23 apr. 2016 | 12:41

Copiii ajung să sufere de strabism din cauza smartphone-urilor

ACTUALITATE
Copiii ajung să sufere de strabism din cauza smartphone-urilor

Știm cu toții că nu este recomandabil pentru un copil mic să stea foarte mult cu un telefon în mână, dar nu se aștepta nimeni să ajungă să sufere de strabism.

Într-o perioadă în care gadgeturile inteligente au ajuns să ocupe un rol foarte important în viața copiilor, un nou studiu confirmă o consecință surprinzător de gravă. Din păcate, cei mai mici dintre noi pot ajunge să sufere de strabism.

Poate suna a superstiție sau basm prima oară când auziți o astfel de afirmație, dar cercetătorii de la Spitalul Universitar Chonnam National din Seoul au analizat în profunzime subiectul. La final, descoperirea a fost cât se poate de clară. Prea mult timp petrecut cu un smartphone în brațe, mai ales la o distanță mică de ochi, poate duce la strabism convergent. Cu alte cuvinte, copiii voștri dragi pot ajunge să se uite încrucișat pentru că au refuzat să mai lase telefonul din mână și nu ați fost suficient de radicali în a preveni acest fenomen.

Întregul procesul nu va fi unul brusc, ci se va desfășura în etape. Din păcate, în foarte puține cazuri este reversibil. Pur și simplu, ambii ochi ajung să se orienteze către nas, iar privirea ajunge să fie încrucișată. Studiul care a stat la baza acestor dezvăluiri a implicat 12 copii cu vârste între 7 și 16 ani care foloseau în medie un smartphone între 4 și 8 ore zilnic. Cum era de așteptat, a fost descoperită o relație și între distanța la care respectivii țin telefonul de ochi.

În altă ordine de idei, un studiu pe 12 persoane nu poate fi neapărat considerat concludent la nivel global, dar nici nu-l puteți trece la capitolul coincidențe nefericite. Pentru că au sesizat și cei de la Samsung această problemă a copiilor, în urmă cu câteva zile, au lansat o aplicație care oferă avertismente în momentul în care fața unei persoane este situată prea aproape de ecran.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele