29 apr. 2016 | 15:26

Cât plătește Facebook pentru siguranța lui Mark Zuckerberg

ACTUALITATE
Cât plătește Facebook pentru siguranța lui Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg ocupă a 19-a poziție în topul celor mai influente persoane din lume și a patra în clasamentul celor mai bogați oameni din America, potrivit Forbes. Prin urmare, siguranța lui costă și e suportată de Facebook.

Un raport publicat de Facebook, care prezintă rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an, compania cheltuieşte în fiecare an aproximativ cinci milioane de dolari pentru a-i asigura siguranța lui Zuckerberg. În program sunt incluse un avion privat, sisteme de securitate instalate în locuinţele lui Zuckerberg, dar şi cheltuielile pentru personalul care îi oferă protecție, coordonat de un fost agent al Secret Service. Aceste investiții sunt cât se poate de necesare, dat fiind faptul că Zuckerberg a primit numeroase amenințări de-a lungul timpului, potrivit CNET.

Compania investeşte 1,3 milioane de dolari anual şi pentru a-i asigura securitatea directorului operaţional Sheryl Sandberg, al doilea om ca importanţă în Facebook. Totuși, nu știm dacă și Sandberg beneficiază de avion privat. Este prima oară când Facebook a declarat aceste costuri, și a făcut-o la solicitarea Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Comisia a solicitat aceste cifre pentru că banii nu fuseseră declarați ca beneficii impozabile.

Averea lui Zuckerberg este estimată, în acest moment, la 47 de miliarde de dolari. Încă din 2013, Zuckerberg a urmat exemplul altor moguli tech precum Steve Jobs, Sergey Brin și Larry Page, și a optat pentru un salariu simbolic de un dolar, pe care încă îl primește. Între timp, COO-ul Sheryl Sandberg primește un salariu de bază de 700.000 de dolari, CFO-ul  David Wehner primește 650.000 de dolari, iar Chris Cox câștigă 625,000 de dolari, la fel ca CTO-ul Mike Schroepfer, fără a pune la socoteală bonusurile.

După cum știm, Zuckerberg, împreună cu soția sa, a creat organizația Chan Zuckerberg, care a stârnit numeroase controverse. Într-o scrisoare adresată investitorilor miercuri, Zuckerberg a menționat că vrea să vindece toate bolile până la sfârșitul acestui secol și să actualizeze sistemul de educație, astfel încât să fie personalizat pentru fiecare student. Poate că sună a utopie, dar credem că Zuckerberg e îndeajuns de puternic pentru a face lucruri mărețe.