11 nov. 2016 | 19:37

Acest parapet ar putea salva viețile multor șoferi în trafic

ACTUALITATE
Acest parapet ar putea salva viețile multor șoferi în trafic

Coreenii au dezvoltat parapetul care ar putea salva șoferii în cazul unui accident.

Conform informațiilor furnizate chiar de către Organizația Mondială a Sănătății, nu mai puțin de 1,25 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor rutiere. Mai mult decât atât, aceste accidente sunt principala cauză a morții în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Însă lucrurile ar putea să se schimbe în viitorul apropiat, întrucât mulți cercetători lucrează constant pentru îmbunătățirea aspectelor legate de siguranță. Cei din Coreea de Sud, de exemplu, au creat o serie de bariere foarte interesante.

Barierele de protecție pot ajuta un șofer în mai multe feluri. Acestea pot împinge vehiculul înapoi pe șosea, sau îl pot opri în totalitate. Desigur, acestea nu pot proteja șoferii întotdeauna, iar în cazul în care vehiculul are dimensiuni foarte mari sau circulă cu o viteză foarte mare, acesta ar putea să depășească bariera complet.

După cum scrie site-ul Interesting Engineering, însă, barierele moi ar putea să se dovedească mult mai utile decât cele fabricate din oțel. Asta deoarece ele ar putea proteja șoferii de șoc și, în mod automat, ar putea salva mai multe vieți. Astfel, o companie numită ETI (Evolution in Traffic Innovation) a creat un sistem de bariere rotative.

Acestea absorb șocul și, în același timp, se folosesc de energia impactului pentru a propulsa vehiculul înainte. Prin urmare, sunt mai puțin șanse ca acesta să treacă pur și simplu prin barieră. Cadrele utilizate sunt extrem de dense și de rezistente, iar barierele de culoare galbenă sunt acoperite de un strat special, pentru a mări vizibilitatea.

De fapt, din multe puncte de vedere, materialul din care sunt fabricate barierele este asemănător cu cauciucul, ceea ce înseamnă că nu poate fi deteriorat foarte ușor. Fiecare componentă a barierei este separată de celelalte, ceea ce înseamnă că în cazul unui accident, costurile nu ar fi foarte mari.