16 feb. 2016 | 18:00

Acesta este primul smartphone cu ecran flexibil din lume

ACTUALITATE
Acesta este primul smartphone cu ecran flexibil din lume

Smartphone-urile cu ecrane flexibile sunt anunțate de mai mulți fabricanți de telefoane mobile din lume. Totuși, nimeni nu a demonstrat un prototip funcțional. Până acum.

Deși ecranele flexibile au fost demonstrate în mai multe rânduri de LG la CES 2016, nimic din tehnologia sud-coreenilor nu s-a materializat sub forma unui telefon mobil. Ei bine, canadienii din departamentul Human Media Lab de la Queen’s University au dezvoltat (și demonstrat!) primul telefon mobil cu ecran flexibil multi-touch de înaltă rezoluție .

Numit ReFlex, telefonul dispune de senzori tactili astfel încât să ofere o senzație cât mai realistă utilizatorului atunci când acesta folosește capacitatea ecranului de a se îndoi în diferite aplicații.

ReFlex are, așa cum vă așteptați, un ecran touchscreen flexibil OLED fabricat de LG și oferă o rezoluție 720p. Acesta este, de asemenea, echipat și cu senzori care măsoară forța aplicată de utilizator atunci când îndoaie ecranul. Cei de la HML spun că senzorii oferă informații unui generator de virbații care funcționează împreună cu diferite aplicații, precum celor dedicate cititului de cărți și benzi desenate, așa încât acestea să ofere utilizatorului o senzație cât mai realistă atunci când răsfoiește digital o carte sau o revistă.

Momentan, prototipul folosește un Android KitKat 4.4 dedicat numai ecranului flexibil OLED. Din păcate nu se știu alte detalii tehnice precum memoria RAM disponibilă sau procesorul aflat în acest dispozitiv.

Deși este încă foarte devreme să putem specula cu un anumit grad de încredere diferitele aspecte ale viitorului smartphone, nu m-ar mira să văd un prototip care să se apropie de un produs final, oferind fie două sisteme de operare separate, fie două procesoare sau placi grafice, una pentru sistemul de operare principal și cealaltă pentru ecran.

Oricum, e impresionant progresul pe care îl face LG în dezvoltarea acestei noi tehnologii și nu putem decât să vedem ce surprize ne mai pregătesc experții din Coreea de Sud și Canada.

Acesta este primul smartphone din lume cu ecran flexibil