23 iun. 2016 | 08:41

20 de ani închisoare pentru un email pe care nici măcar nu l-a trimis

ACTUALITATE
20 de ani închisoare pentru un email pe care nici măcar nu l-a trimis

Cazuri precum cel al britanicului traficant de droguri care a fost condamnat pentru 20 de ani de închisoare pornind de la o serie de emailuri care nu au fost expediate sunt cel puțin ciudate.

Ați fi surprinși câte dintre datele voastre online pot fi la un momentdat folosite împotriva voastră. În teorie, nu este bine să scrieți date sensibile în emailuri care pot fi interceptate cu ușurință de autorități. Nimeni nu se aștepta însă ca până și niște emailuri din draft care au fost șterse să fie transformate în dovezi la proces. Din păcate, exact asta a pățit Russell Knaggs.

Împreună cu un complice din Columbia, britanicul a gândit un sistem de comunicații prin email destul de creativ. Practic, două persoane au acces la același cont de email folosind un singur nume de utilizator și parolă. În momentul în care cineva vrea să transmită un mesaj, îl redactează, dar nu este trimis, păstrându-se automat în draft – ciorne. Când destinatarul vede mesajul în draft, răspunde în aceeași manieră, dar șterge mesajul inițial, în permanență rămând un singur email în draft și restull fiind șterse pemanent.

În teorie, pentru că mesajele respective nu sunt trimise, nu ar trebui să poate fi interceptate de autorități. Partea șocantă și minusul semnificativ al acestei rețete este că Yahoo păstrează respectivele drafturi, chiar și după ce au fost șterse, pentru o perioadă foarte lungă de timp. Din momentul în care s-a lămurit această parte a ecuației a mai rămas doar ca Yahoo să înainte mesajele respective către autorități pentru a putea fi folosite ca dovezi împotriva traficanților de droguri. Avocații lui Knaggs au încercat să conteste validitatea dovezilor obținute prin acest mod de la Yahoo, dar compania americană a afirmat că, deși mesajele au fost șterse și nu pot fi recuperate prin metode tradiționale, acestea au fost extrase din copii de siguranță de tip auto-save care se creează automat atunci când redactați orice email.

În definitiv, acest caz, care a fost construit în proporție semnificativă pe mesaje care nu au fost trimise, deschide porțile către un precedent destul de periculos. Dacă un tribunal vă poate condamna pentru email pe care nu l-ați trimis niciodată, oare nu este ca și cum sunteți pedepsiți pentru niște gânduri pe care nici măcar voi nu ați considerat că ar trebui să ajungă la ochii alte persoane?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele