Acest experiment îți arată cum poți avea halucinații fără droguri

Acest experiment îți arată cum poți avea halucinații fără droguri

Creierul uman e o structură remarcabilă, cu care nici măcar cele mai complexe mașinării nu pot concura. Și totuși, cele 100 de miliarde de neuroni sunt extrem de fragili.

Dacă cel mai mic lucru merge prost o anumită conexiune este deteriorată sau o cale neuronală este blocată, funcţionalitatea creierului e pusă la îndoială. Iar pe de altă parte, creierul uman, fără nicio leziune sau defecţiune structurală, poate fi păcălit surprinzător de uşor. Cu ajutorul câtorva trucuri simple, creierul uman poate face să vedem şi să auzim ceea ce de fapt nu există. Chiar și fără droguri sau substanțe bizare.

În video-ul de mai sus, cei de la Scam School demonstrează cum o persoană care creează o privare senzorială intensă cu ajutorul unor obiecte de uz casnic banale îşi poate provoca halucinaţii puternice, care o vor face să vadă şi să audă lucruri bizare. Pentru a experimenta halucinaţii, vei avea nevoie de: coli albe de hârtie; căptuşeală de bumbac; benzi de cauciuc sau elastice; accesorii: foarfece, bandă adezivă, un capsator şi sfoară; căşti izolatoare de sunet.

În rest, urmărește video-ul de mai sus pentru a afla cum se utilizează fiecare obiect din listă. Efectele încep, de obicei, să apară după aproximativ 10–30 de minute. După 20 de minute, cei de la Scam School au spus că văd culori ciudate, similare celor provocate de frecarea ochilor. Apoi, acestea se transformă în forme, siluete de dinozauri, meduze şi în ochiul lui Sauron. Unul dintre tipi a auzit țipete, iar altul râsete.

Poate că sună a aberație, dar ceea ce fac ei este, de fapt,respectarea principiilor unui fenomen ştiinţific real, cunoscut sub numele de efectul Ganzfeld. Efectul Ganzfeld descrie ce se întâmplă atunci când eşti expus „unui câmp uniform nestructurat de stimulare”, spre exemplu ascultarea continuă şi statică a sunetului televizorului. În acest caz, creierul va răspunde prin amplificarea zgomotului la nivel neuronal şi printr-un efort de a găsi semnalele vizuale lipsă.

Acest lucru poate avea ca rezultat atât halucinaţii vizuale, cât şi auditive. Fiecare persoană va experimenta efectul în moduri diferite. „Poate cel mai ciudat lucru pe care am observat a fost sensul inimii mele. Am simţit că ea pompează foarte greu şi aproape că am putut simţi cum sângele circulă prin mine. Nu am auzit ce se întâmpla, am simţit. Şi mai simţeam de parcă inima îmi cutremura tot corpul. Asta a fost ceva ciudat”, povestește Derek, un tânăr care a stat într-o cameră complet izolată fonic timp de 45 de minute, tot pentru un experiment.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: