17 aug. 2015 | 11:47

Planul bizar al americanilor: de ce au vrut pisici care își schimbă culoarea

ACTUALITATE
Planul bizar al americanilor: de ce au vrut pisici care își schimbă culoarea

Cea mai mare problemă în ceea ce privește deșeurile radioactive e faptul că e foarte dificil să găsești un loc sigur pentru depozitarea lor. Timp de zeci de ani, americanii au discutat ideea folosirii muntelui Yucca în acest scop.

Totuși, s-a renunțat la acest plan în 2011, dar guvernul avea cândva planuri mari pentru Yucca, inclusiv unul care implica pisici modificate genetic, potrivit TechInsider.

În 1981, un grup de oameni de știință, filosofi și antropologi au format Human Interference Task Force, un departament american „însărcinat” cu găsirea de soluții pentru a ține oamenii departe de pericolul deșeurilor nucleare. Au venit cu tot felul de idei, dar poate cea mai amuzantă a fost propusă de doi filosofi, Paolo Fabbri și Françoise Bastide.

Pe scurt, aceștia au sugerat că ar fi o idee să creeze o specie de pisică ce își poate schimba culoarea atunci când se află în preajma surselor radioactive. Din fericire, s-a renunțat la proiect cu mult înainte să se înceapă lucrările.

pisici modificate

Dacă guvernul a renunțat la idee, oamenii de știință încă nu au făcut-o. Oamenii de știință de la Bricobio, un laborator canadian, vor să resusciteze ideea pisicilor care își schimbă culoarea, dar întâi modifică genetic muște, șoareci și pești, pentru ca mai apoi să testeze tehnica și asupra felinelor. Totuși, aceștia consideră că utilitatea pisicilor este mai mare decât s-ar crede. „Există multe potențiale pericole care pot fi detectate de o pisică ce își poate schimba culoare. Exemplele includ mercurul, monoxidul de carbon și alte molecule distructive”, susțin aceștia.