09 dec. 2015 | 10:30

Mozilla renunță la Firefox OS pentru mobile

ACTUALITATE
Mozilla renunță la Firefox OS pentru mobile

Deși devenise o platformă sinonimă cu terminale entry level, Mozilla a decis că nu va mai pierde timpul cu Firefox OS pe mobile.

La fiecare câteva luni, companii de renume din IT renunță la proiecte importante care de-a lungul timpului au câștigat un număr semnificativ de fani. Din păcate, dacă respectiva valoare numerică nu este suficient de mare, iar profitul este infim sau inexistent, astfel de decizii aproape că se justifică.

Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta ca Mozilla să renunțe complet la platforma lor pentru mobile, în contextul în care au trecut deja câțiva ani de când a investit în lansarea și finisarea sa. Anunțul a fost cât se poate de simplu. Mozilla va înceta să ofere smartphone-uri cu Firefox OS la nivel global prin intermediul operatorilor de telefonie. Motivul principal pentru această decizie nu are legătură cu profitabilitatea platformei, având în vedere că Mozilla este o organizație non profit, ci cu faptul că ,,Firefox OS nu oferea cea mai bună experiență de utilizare posibilă” pe smartphone-uri. Ca urmare, Mozilla a decis să înceteze orice investiții în platforma pentru mobile, decizia fiind una de eficiență operațională.

Până la ora actuală, pe piață au ajuns foarte multe smartphone-uri cu Firefox OS și toate au fost foarte ieftine. Cu toate acestea, nici unul nu s-a reflectat într-un succes de piață enorm, justificând lansarea de actualizări regulate pentru sistemul de operare din spate. În plus, Firefox OS a rulat doar aplicații web, fără nici un fel suport pentru aplicații native.

În altă ordine de idei, acest anunț nu înseamnă sub nici o formă că Firefox OS va dispărea de pe hartă peste noapte. Deși nu vom mai putea investi câteva zeci de dolari într-un smartphone cu respectiva platformă, alte dispozitive conectate, precum Smart TV-uri sau aparate din universul Internetul Lucrurilor – Internet of Things, vor continua să folosească Firefox OS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele