15 apr. 2015 | 06:58

Kaspersky te scapă de virusul Poliţia Română şi de alte forme de ransomware

ACTUALITATE
Kaspersky te scapă de virusul Poliţia Română şi de alte forme de ransomware

Printr-o nouă unealtă lansată zilele trecute, cei de la Kaspersky te scapă de virusul şi de multe alte forme de infecţii cu ransomware.

În ultimii ani nu mai avem parte de viruşi clasici care îţi modificau fişiere ce ulterior putea fi dezinfectate cu un pic de răbdare folosind unul sau mai mulţi antiviruşi. Acum, situaţia este complet diferită. Majoritatea infecţiilor de care aveţi parte au legătură cu hackeri şi o conexiune la internet. Un astfel de exemplu foarte popular în ultimii ani este virusul Poliţia Română.

Ilustrat în imaginea de mai sus, acesta este o formă de ransomware care vă taie accesul la documentele voastre până plătiţi bani reali în contul unui hacker pentru a vi le putea accesa din nou. E ca şi cum cineva vă răpeşte fişierele digitale şi vă cere recompensă pentru a vi le putea accesa din nou. În mod obişnuit, este foarte dificil să scăpaţi de astfel de infecţii şi, chiar dacă o faceţi, există riscul ca documentele voastre să fie corupte într-un mod iremediabil.

Soluţia la problemă vine de la cei de la Kaspersky Labs în colaborare cu poliţia olandeză. Este vorba de o unealtă foarte simplu de folosit pe care o puteţi descărca gratuit de la această adresă. Realizarea acesteia a fost posibilă după ce o divizie a poliţiei olandeze intitulată National High Tech Crime Unit a reuşit să pună mâna pe un set de chei de decriptare pentru CoinVault.

Acesta din urmă este unul din numele sub care vă puteţi lovi de ransomware. Folosind respectivele chei, Kaspersky a creat o unealtă de decriptare care nu doar că va reuşi să vă deblocheze sistemul, dar are şanse foarte mari să vă deblocheze şi fişierele devenite inaccesibile.

Dacă nu era evident, această soluţie nu este încă perfectă. Este necesară colectarea unor chei de decriptare pentru fiecare variantă de ransomware dacă vreţi să fiţi siguri că aţi scăpat definitiv de o infecţie. Până să ajungeţi însă într-o astfel de situaţie, ar fi bine să când vine vorba de deschiderea de ataşamente din surse necunoscute.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele