Virușii care au speriat Internetul: Amenințarea „Poliția Română“ a dus și la sinucidere

, 07 Feb, 11:28

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea Internetului, s-au dezvoltat și amenințările informatice. Virușii cu o creștere foarte mare sunt cei de tip ransomware, care îți blochează computerul și cer bani pentru deblocare.

Virușii ransomware sunt singurii care au făcut şi victime până acum în istorie, existând cazuri de oameni care s-au sinucis din cauza lor. Acesta a fost și cazul virusului Poliţia Română, cel mai cunoscut în România. Cum te poţi feri de cele mai mari ţepe de pe Internet? Desigur, trebuie să fii atent pe ce dai click sau dacă ţi se blochează calculatorul, să fii raţional şi să nu dai bani atacatorilor. Totuși, așa, cel mai probabil, vei pierde toate datele criptate de un așa virus.

Până la virusul Poliția Română, primul virus ransomware a apărut în 1989 şi se numea SIDA. A fost scris de către Joseph Popp și acesta bloca ecranul calculatorului şi îi spunea utilizatorului că licenţa pentru un anumit program a expirat. De asemenea, cripta fişierele de pe hard disk şi utilizatorul trebuia să plătească 189 de dolari pentru a le debloca. Virusul ransomware a devenit cu adevărat puternic şi a făcut ravagii începând cu 2005. În 2006 existau viermi online de tipul Gpcode, Troj.RANSOM sau Krotten, care foloseau scheme de criptare mai complicate, scrie „Tech Adevărul“.

În 2010 au fost prinşi şi 10 hackeri care foloseau o variantă de ransomware numită WinLock, care nu cripta datele, ci pur şi simplu bloca accesul utilizatorului la sistem, afişând imagini pornografice. Utilizatorii care voiau să-şi deblocheze calculatorul trebuiau să plătească 10 dolari pentru a primi un cod de deblocare. Hackerii erau din Ruşia şi au reuşit să facă 16 milioane de dolari prin această schemă.

CriptoLocker și virusul Poliția Română

În iulie 2013, un bărbat de 21 de ani din Virginia, Statele Unite, s-a predat la poliţie după ce a căpătat un virus ransomware care i-a blocat calculatorul, afişând un mesaj care ar fi venit de la FBI. Totuși, cel mai important virus de tip ransomware a fost CryptoLocker. Acesta a fost publicat pe Internet pe 5 septembrie 2013 și CryptoLocker se propaga prin fişiere ataşate unui mail şi printr-un botnet, care cripta fişierele stocate local.

Malware-ul afişa un mesaj pentru decriptarea fişierelor printr-o plată cu bitcoin sau printr-un card preplătit, pentru ca tranzacţia să nu poată fi urmărită.

Mai aproape de noi a fost Poliţia Română, o variantă locală a virusului de tip ransomware. Acesta circulă de câţiva ani deja şi se afişază sub forma blocării ecranului şi afişării unui mesaj din partea Poliţiei. De obicei, virusul Poliţia Română îi spune utilizatorului că foloseşte un program piratat şi că trebuie să plătească o sumă de bani pentru a debloca calculatorul. A existat și cazul unui om care s-a sinucis când a văzut mesajul acestui virus.

Bărbatul și-a ucis copilul de 4 ani, apoi s-a omorât și el. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a accesat un site pentru adulţi, apoi a primit un mesaj de tip spam prin care era înştiinţat că trebuie să plătească o sumă de bani dacă nu vrea să facă puşcărie. El a crezut avertismentul și soluția lui a fost sinuciderea. „Nu mi se pare normal ce am făcut. Îmi cer iertare de la toţi. Am primit atenţionare că am de plată 70.000 lei sau fac 11 ani de puşcărie. Nu vreau ca Nicuşor (n.r. – fiul său de patru ani) să rămână să sufere în urma mea. Eu nu suport să fac puşcărie. Nu suport!”, a scris bărbatul în mesajul lăsat rudelor.

Află de la „Tech Adevărul“ totul despre aceste amenințări

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Bogdan Caramalac

Faptul ca „Politia Romana” a dus la sinucidere nu denota altceva decat halul in care am ajuns ca popor. Amaratul ala simtea ca traim intr-o tara intoarsa pe dos, in care ce e normal este ilegal – vezi „Gramofonul” etc, adica operatiuni bazate pe legi detestate in principiu de majoritatea populatiei active pe net – iar virusul de pe ecran a fost ultima lovitura pe care i-a dat-o „Romania”. Acesta este un aspect inedit al virusului, care difera de toate celelalte ransomware, prin faptul ca celelalte vor sa se inteleaga cu victima, iar acesta vrea sa-l sperie. Iar aceasta sperietoare s-a cuplat in mod nefericit cu ipocrizia romaneasca, cu felul in care s-a obisnuit legiuitorul sa creeze legi care sa loveasca in populatie (vezi si exemplul cu retrocedarile…)

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail