22 mai 2015 | 12:45

Facebook și Google sunt în pericol, dacă nu se lasă cenzurate de Rusia

ACTUALITATE
Facebook și Google sunt în pericol, dacă nu se lasă cenzurate de Rusia

Facebook, Google și Twitter au fost amenințate că vor fi închise, dacă nu respectă reglementările privind legea bloggerilor din Rusia.

Principalul organ de control al conținutului de pe Internet, Roskomnadzor, a trimis o scrisoare către marile companii în care le avertizează că serviciile le vor fi blocate, dacă nu respectă legile din Rusia. Legea bloggerilor, principalul subiect, le cere creatorilor de conţinut să se înregistreze dacă au mai mult de 3.000 de cititori sau urmăritori. De asemenea, aceasta dă Rusiei dreptul să ancheteze, să blocheze şi să reţină bloggeri care scriu despre proteste sau vor să realizeze o mişcare de stradă.

Vadim Ampelonschi, purtătorul de cuvânt al agenţiei ruse, a spus că le-a amintit companiilor de consecinţele nerespectării legii. De asemenea, el a adăugat că sistemele de criptare folosite de acestea nu permit Rusiei să blocheze conţinutul specific, iar dacă legea va fi încălcată, va fi obligată să închidă accesul la reţele. Pentru a respecta reglementările legale, cele trei companii trebuie să ofere acces Rusiei la datele bloggerilor cu peste 3.000 de cititori pe zi şi să închidă pagini sau site-uri care conţin apeluri la proteste sau revoluţii, notează Vlad Andriescu pentru Adevărul.

Potrivit datelor rapoartelor de transparenţă publicate de cele trei companii în trecut, Facebook a refuzat cele două cereri ale Rusiei din 2014, Twitter a respins 108 de cereri în a doua jumătate a anului trecut, iar Google a oferit informaţii în 5% din cele 134 de cazuri raportate de guvernul rus. Companiile primesc în mod constant cereri privind accesul la datele utilizatorilor din partea organismelor de control din unele state şi pot oferi informaţii, dacă poliţia demonstreză că are nevoie legitimă de ele.