13 mai 2015 | 13:49

Google ar putea distruge omenirea, susține Elon Musk

ACTUALITATE
Google ar putea distruge omenirea, susține Elon Musk

Antreprenorul Elon Musk este îngrijorat că Larry Page, directorul Google, ar putea duce la distrugerea omenirii din cauza proiectelor la care visează.

„Sunt cu adevărat îngrijorat în legătură cu asta”, a spus Musk, acest citat fiind consemnat în noua biografie a CEO-ului Tesla și SpaceX. Ca să fie clar, „asta”, în acest context, se referă la posibilitatea ca Page să dezvolte roboți cu inteligență artificială care ar putea anihila rasa umană, absolut accidental. Cu toții știm că Larry Page are intenții bune, dar și Tony Stark a avut în Age of Ultron și iată ce s-a întâmplat.

Google a achiziționat mai multe companii care creează roboți, dar scopul clar al acestor demersuri nu a fost dezvăluit. Andy Rubin, responsabilul pentru aceste lucruri, a părăsit Google anul trecut. Atât Page, cât și Musk, și-au expus viziunea asupra inteligenței artificiale, fără a face referire unul la celălalt.

„Avem o mulțime de dovezi că putem crea lucruri inteligente, judecând după tot ce ne înconjoară. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm ca într-o bună zi să putem crea mașinării cu rațiune, gândire și care pot face lucrurile mai bine decât noi”, a spus Page, într-un interviu anul trecut.

La câteva luni după asta, Musk a acordat, la rândul său, un interviu. Acesta a susținut că s-ar putea întâmpla ceva foarte periculos din cauza inteligenței artificiale în următorii 5-10 ani, notează Mashable.

Vremea în care Google putea obține Tesla

Deși au viziuni complet diferite, prietenia dintre cei doi este avantajoasă. Să nu uităm de episodul nu tocmai îndepărtat în care Google ar fi fost singura speranță pentru Tesla Motors, aflată în pragul falimentului. Musk i-a propus lui Larry Page să cumpere Tesla Motors cu șase miliarde dolari și să mai investească alte cinci miliarde de dolari în extinderea producției. Musk a mai cerut ca el să fie păstrat la conducerea Tesla opt ani sau până când Tesla ar fi construit a treia generație de mașini electrice.

Page și Musk au ajuns la un acord provizoriu și avocații celor două companii au început să pregătească actele, dar nu se știe exact cât de departe s-a ajuns. Cert este că cererile financiare ale lui Musk au creat disensiuni în cadrul Google și au menținut o distanță între cele două companii. Acordul a fost anulat, iar Tesla și-a revenit, vânzările au crescut, iar in primul trimestru din 2013, compania a obținut și profit (11 milioane de dolari), vânzările depășind 550 milioane de dolari.