10 aug. 2015 | 14:20

Cum transformi telefonul într-o lampă UV și te joci de-a detectivul [VIDEO]

VIDEO ENTERTAINMENT

În toate filmele și serialele polițiste, nu există o crimă fără un inginer iscusit care să analizeze locul în care a fost comisă cu ajutorul unei lămpi UV.

Sub lumina unei lămpi cu ultraviolete, hainele albe sau obiectele fluorescente emit o lumină puternică. Acest lucru se întâmplă datorită fosforului conținut de respectivele obiecte care, odată intrat în contact cu lumina ultravioletă (invizibilă ochiului uman), o transformă în lumină vizibilă.

Unghiile și dinții conțin fosfor, la fel și sângele, dar și alte lichide care ne părăsesc corpul. De aceea sunt folosite lămpile UV pentru a investiga crimele din seriale și din acest motiv sunt marcate bancnotele cu fosfor, pentru a le deosebi de falsuri.

Cu toate că o lampă UV profesională costă o mulțime de bani, cei care vor să se joace de-a detectivul au o alternativă ieftină, chiar dacă nu la fel de eficientă. Pentru acest ”experiment” aveți nevoie doar de un telefon cu bliț, bandă adezivă transparentă și două markere – unul albastru și unul violet.

Nu am avut la dispoziție markerele pentru a vedea dacă funcționează, dar după câteva căutări pe Internet, se pare că poți folosi smartphone-ul pe post de lampă UV.