06 oct. 2015 | 15:02

Cel mai impresionant robot de luptă are nevoie de ”ochii” din cer ai unei drone

ACTUALITATE
Cel mai impresionant robot de luptă are nevoie de ”ochii” din cer ai unei drone

Deşi aţi fi sperat că roboţii autonomi inteligenţi pe patru picioare, cu algoritmii potriviţi, se pot descurca singuri, se pare că şi ei au nevoie de drone.

De-a lungul anilor am văzut tot mai mulţi roboţi autonomi capabil să se deplaseze mai repede sau mai încet, de multe ori într-un mod ameninţător, pe o varietate foarte mare de tipuri de teren. Cel mai bun exemplu al acestui trend este Big Dog, al celor de la DARPA. Acesta din urmă este cel puţin spectaculos prin modul său sprinten de depăşi diverse obstacole şi de a demonstra că înţelege surprinzător de bine mediul înconjurător.

Se pare însă că nici măcar Big Dog nu este perfect, mai ales când vine vorba de stabilirea unui traseu, printr-o vedere de perspectivă, care implică ocolirea unor zone periculoase. În astfel de situaţii există drone gata să ofere informaţii utile într-un timp foarte scurt şi să colaboreze în timp real cu Big Dog fără nici un fel de intervenţie din partea unui om. Proiectul detaliat în clipul de mai sus, realizat de cercetători de la ETH Zurich’s Autonomous Systems Lab, are ca scop generarea de soluţii în cazul în care un robot nu se descurcă să treacă peste diverse impedimente întâlnite pe traseu, indiferent dacă este vorba de pante abrupte sau râpe.

Pentru a gâsi rapid trasee alternative în momentul în care se blochează, un robot precum Big Dog poate elibera o dronă care să meargă în faţă la o distanţă relativ mică. Aceasta din urmă, ca un mic cercetaş, calculează rutele optime pe care le trimite către robotul patruped pentru a fi parcurse. Această procedură implică generare rapidă a unei hărţi pentru întreaga zonă luând în calcul şi diferenţele de elevaţie. Având toate informaţiile la îndemână, robotul ajunge mult mai rapid la destinaţiile şi evită zonele periculoase.

În contextul în care întreaga procedură se desfăşoară complet autonom, şi nici măcar facilitarea colaborării dintre drone şi robot nu implică vreo intervenţie umană, puteţi trece acest scenariu la episodul N din Terminator.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele