08 iul. 2015 | 14:12

Ce face NASA dacă moare un astronaut în spațiu [VIDEO]

ACTUALITATE
Ce face NASA dacă moare un astronaut în spațiu [VIDEO]

Misiunile în spațiu implică întotdeauna un risc foarte mare, lucru știut încă de când Neil Armstrong și alți astronauți ai misiunilor Apollo erau pregătiți să moară în drumul spre Lună.

O misiune pe Marte ar necesita câteva luni doar pentru a ajunge acolo. Astronauții petrec doar câte șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale, unde sunt examinați cu atenție. Nimeni nu a murit vreodată acolo, iar acum cei de la NASA sunt și mai concentrați pe reacțiile potrivite în raport cu acest risc, scriu cei de la Science Alert.

[related]

Chuck Nice, coprezentator al StarTalk Radio, l-a întrebat pe astronautul Mike Massimino dacă NASA are vreun protocol când vine vorba de readucere pe Pământ a unui astronaut care moare în spațiu. Deși nu există un ritual concret, astronauții fac practică pentru scenarii extreme.

În cartea sa numită Ghidul unui astronaut pentru viața pe Pământ, Chris Hadfield explică un exercițiu numit „death sim”, creat pentru a pregăti astronauții să reacționeze în eventualitatea morții unui coleg. NASA deja are planuri de misiuni complexe și de lungă durată pe Marte, iar companii private precum Mars One și SpaceX plănuiesc să seteze colonii pe planeta roșie. Evident, după cum am specificat, riscurile sunt imense.

Aparent, cea mai simplă soluție ar fi eliberarea cadavrului în spațiu, dar legile interzic asta. Pe de altă parte, nu e o idee bună nici să fie păstrat corpul la bord, pentru că sănătatea membrilor echipajului ar fi pusă în pericol. Cei de la NASA au găsit o idee intermediară. Prin intermediul unei colaborări cu compania Promessa, s-a născut ideea Body Back, care implică un sac de dormit în care cadavrul poate fi ținut, spre a fi expus temperaturilor scăzute din spațiu, care îl vor dezintegra treptat.

[readmore]

Moartea este un subiect delicat, dar în misiuni cu o miză atât de mare, este tratată precum orice altă problemă ce ține de pragmatism și costuri. Clipul de mai sus, intitulat aproape poetic If I die on Mars, demonstrează că încă nu s-a găsit o metodă potrivită de a reacționa în fața morții în spațiu.