17 feb. 2014 | 09:25

Studiu: Cât de nebuni sunt trolii din comentarii online?

ACTUALITATE
Studiu: Cât de nebuni sunt trolii din comentarii online?

De multe ori suntem tentaţi să credem că zona de comentarii online, de pe diverse site-uri, este plină de nebuni. Se pare că nu suntem departe de adevăr.

Trolling comentari nebunie online

Defularea online este cea mai accesibilă metodă pentru ca oamenii să-şi exprime opiniile pe orice temă. Se pare însă că respectiva activitate legată de comentarii online nu este de fiecare atât de plăcută şi relaxantă pe cât ar trebui să fie, din cauza trolilor. Acest termen face referire la persoanele care reuşesc să ofenseze şi să declanşeze certuri online într-un mod intenţionat. În cazul în care v-aţi întrebat vreodată de ce ar face cineva aşa ceva, răspunsul este că… nu sunt foarte sănătoşi.

Un studiu recent pe marginea acestui subiect scoate la iveală legăturile dintre acest tip de comportament în comentarii online şi diverse simptome ale unor afecţiuni psihice. Studiul a fost realizat de profesorul Erin Buckels împreună cu doi colegi de la Universitatea din Manitoba. Practic, au încercat să descopere dacă există vreo conexiune între trolii online şi narcisism (egotism şi obsesie de sine), psihopatie (lipsa de remuşcări şi empatie), sadism (plăcerea în a-i vedea pe alţii suferind) şi machiavelianism (dispoziţia de a-i înşela şi manipula pe alţii).

Mi-aş fi dorit să spun că rezultatele obţinute nu au fost concludente. Au ieşit însă la iveală corelări clare şi semnificative între problemele pe bază nervoasă şi activitatea de trolling. Mai mult decât atât, s-a descoperit o legătură între amploarea simptomelor şi timpul petrecut comentând pe internet.  Ca de obicei, rezultatele au fost obţinute prin chestionare care mascau printre întrebări simptome pentru afecţiuniile de mai sus. Partea care ţinea de corelarea cu activităţile întreprinse online venea sub forma întrebării ,,Ce vă încântă cel mai mult să faceţi atunci când comentaţi pe diverse site-uri?”. Variante de răsuns erau: dezbaterea de subiecte importante pentru tine, dialog cu alte persoane, împrietenirea, trolling-ul şi altele. Au existat, desigur, într-un procent destul de semnificativ, şi persoane care au afirmat că nu comentează niciodată.

E.E. Buckels et al, "Trolls just want to have fun," Personality and Individual Differences, 2014.

Partea bună? Deşi graficul de mai sus scoate în evidenţă cât de instabili psihici sunt cei preocupaţi intens de trolling, acelaşi studiu ne aduce la cunoştinţă că numărul acestora este foarte mic. Doar 5,6% dintre cei intervievaţi sunt troli, în comparaţie cu cei 41,3 procente care nu au fost niciodată tentaţi să comenteze.

În concluzie, încercaţi să nu o mai luaţi personal data viitoare când cineva vă ofensează din spatele unei tastaturi, comentarii online. Nu de alta, dar are probleme mai mari decât faptul de a fi omis o cratimă într-un comentariu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele