16 apr. 2014 | 09:20

Primul smiley a fost gândit… de secole!

TEHNOLOGIE
Primul smiley a fost gândit... de secole!

Incredibil, dar adevărat, există o echipă de cercetători al căror unic scop este decoperirea vechimii primului t vreodată.

first-emoticon smiley istorie

Smiley-ul este o asociere de simboluri care poate foarte uşor să fi fost realizată din greşeală prima oară. Un grup de cercetători îşi propune însă să descopere care a fost creat intenţionat cu exact acelaşi scop pentru care îl folosim şi astăzi.

Într-o turnură recentă de evenimente pe marginea acestui subiect, criticul literar Levi Stahl a descoperit ceea ce pare să fie primul smiley , mai exact cea mai veche publicare a unui smiley. Aceasta a avut loc într-un poem de Robert Herrick de la 1648, cu tiulul „Către avere” (To Fortune). Pentru că autenticitatea acestei iteraţii de smiley implică un pic de muncă de detectiv, Stahl a pornit de la volumul de poezie Hesperides pe care îl deţine şi în care există simbolul evident în captura de mai sus. Nivelul al doilea de căutări a implicat colecţia de poezie de două volume a lui Herrick, publicată în urmă cu aproximativ un an de Oxford University Press. Pe lângă faptul că şi acolo au putut fi găsite cele două caractere, „:)”, luând în calcul contextul umoristic al întregului material, este foarte probabil să nu vorbim de o greşeală de tipar, chiar să fie acesta primul smiley publicat.

Dacă informaţia va mai fi confirmată din câteva surse, aceasta va intra în istorie ca fiind prima incidenţă a unui emoticon. Recordul anterior este deţinut de un discurs a lui Abe Lincoln de la 1862.

Din păcate, cea mai bună soluţie pentru a descoperi adevărul este găsirea manuscriselor originale scrise de Rober Herrick pentru respectiva poezie. În cea mai veche ediţie, disponibilă la scară largă, din secolul 19, simbolurile în cauză nu există, motiv pentru care întreaga dezbatere s-ar putea să fie nefondată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele