26 iun. 2014 | 05:47

După KitKat, s-a lansat oficial noul Android L

ACTUALITATE
După KitKat, s-a lansat oficial noul Android L

Mergând în continuare pe versiuni ce încep cu literele alfabetului, după KitKat, a anunţat oficial noul Android L.

android-l-battery-saver

Odată cu noul sistem de operare Android L, Google a renunţat oficial la prăjituri şi diverse tipuri de deserturi. Chiar dacă s-ar putea ca în spate să se ascundă numărul 5, având în vedere că ,,batrănul” , momentan vom face referire la noua platforma doar ca fiind Android L.

În primul rând, similar cu sistemul folosit de Apple la noile versiuni majore de iOS, care se află în beta pentru câteva luni înainte de a ajunge la public, noua versiune de Android nu va fi disponibilă momentan decât într-o variantă intitulată Developer Preview. Noul SO va veni la pachet cu peste 5000 de API-uri noi dedicate dezvoltatorilor de aplicaţii, noi elemente de interfaţă, un sistem de notificări îmbunătăţit şi alte câteva detalii menită să îmbunătăţească experienţa de utilizare.

Odată cu Android L, Google va introduce un nou limbaj de design cu numele de ,,Material Design”. Acesta se va manifesta printr-o prezenţă mult mai evidentă a umbrelor şi a elevaţiei diverselor elemente de interfaţă. Pe lângă straturile de aplicaţii care vor facilita un sentiment de spaţialitate, vor fi introduse nişte efecte de tranziţie şi noi animaţii. Toate vor avea scopul de a fi o încântare vizuală pentru utilizator, la fel şi noua versiune a fontului Roboto.

Sistemul de notificări va fi revoluţionat complet. Pe ecranul de blocare veţi primi mai multe tipuri de notificări ce vor suporta interacţiuni diferite. Printr-un swipe puteţi elimina notificări dintr-o listă, în timp ce printr-un tap veţi putea dechide aplicaţiile care le-au generat. Noi notificări de tip heads-up vor apărea în prim plan, peste orice aplicaţie deschisă.

Deşi privesc de fiecare dată cu reticenţă inovaţiile referitoare la autonomia unui dispozitiv, Google a bătut destul de mult apă în piuă în cadrul conferinţei vizavi de un nou sistem pentru economisirea bateriei. Aparent, când veţi atinge un prag critic al bateriei, noul sistem vă va mai oferi 1,5 ore de utilizare departe de priză. În plus, dacă vă pierdeţi telefoanele, de acum înainte, similar cu funcţionalitate oferită de Find my iPhone, vă puteţi şterge întregul conţinut al dispozitivului vostru cu Android de la distanţă.

Mai multe detalii despre noul Android L puteţi desprinde din clipul de mai jos de şapte minute desprins din conferinţa Google desfăşurată ieri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele