18 feb. 2014 | 18:09

Cât de spectaculos este un robot care cântă la chitară cu… 78 de degete?

TEHNOLOGIE
Cât de spectaculos este un robot care cântă la chitară cu... 78 de degete?

a fost prima trupă formată din roboţi, doar ca acum să apară o alternativă mult mai complexă şi mai impresionantă, inclusiv cu un robot care cântă la chitară.

June 24, 2013, Tokyo, Japan - Robot band Z-Machines perform on stage during a special live performance at Liquidroom in downtown Tokyo. The guitarist "Mach" can slide, shred and mute as he is also equipped with a body and soul system that allows him to head-bang. The drummer "Ashura" consists of 4 snare drums, 2 crash cymbals and 3 bass drums while the keyboardist "Cosmo" is equipped with a unique eye beam function. (Photo by Christopher Jue/Nippon News)

Magia unui robot care cântă la un instrument stă în pe care le are un om. Un robot muzician nu trebuie să se rezume la cinci degetea la o mână.

Z-Machines este prima formaţie care ignoră complet ceea ce ştim despre instrumente muzicale şi interpretare, integrând, de exemplu, un chitarist robot care cântă folosind 78 de degete. Toboşarul formaţiei nu se străduieşte foarte mult să vă impresioneze cu atmosfera pe care o creează, dacă luăm în calcul cele 22 de membre pe care le foloseşte la percuţie. Elementele descrise mai sus pot la fel uşor să genereze muzică sau zgomot, dar datorită colaborării cu compozitorul Squarepusher, rezultatele sunt cele puţin remarcabile.

Colaborarea dintre Z-Machines şi Squarepusher a fost atât de fructuoasă, încât a ajuns să se genereze chiar şi un album de cinci melodii.

,,În acest proiect, instrumente familiare sunt folosite în modul în care până acum era imposibil. Fiecare dispozitiv robotic implicat în interpretarea muzicală are propriile specificaţii care îi conferă anumite posibilităţi şi exclude altele. Robotul care cântă la chitară, de exemplu, poate cânta mult mai rapid decât un om, dar nu există nici un fel de control asupra amplitudinii.” În câteva cuvinte, Squarepusher a atras atenţia asupra faptului că este la fel de complex să intri în studio şi cu roboţi pentru a crea un album, nu doar cu oameni.

Music for Robots este numele albumului menit să fie lansat pe 8 aprilie. Mai jos puteţi vedea o mostră semnificativă din interpretarea unei compoziţii proprii de către ,,băieţii” de la Z-Machines.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele