20 feb. 2013 | 15:40

NVIDIA anunta Geforce GTX Titan

ACTUALITATE
NVIDIA anunta Geforce GTX Titan

NVIDIA a anuntat o placa video noua, care da startul unei noi generatii de procesoare grafice. Este vorba despre Geforce GTX Titan, care promite sa fie cea mai puternica placa grafica single  GPU a momentului. Evident, performanta vine cu un cost pe masura, insa tehnologia inclusa in aceasta noua „bestie” este impresionanta.

NVIDIA Geforce GTX Titan

Geforce GTX Titan este rezultatul parteneriatului dintre Cray si NVIDIA pentru realizarea celui mai puternic supercomputer din lume: Titan. Nvidia a folosit tehnologia din supercomputer pentru a realiza o placa grafica extrem de puternica, care dispune de 2688 de nuclee CUDA la 837 MHz si de 6 GB de memorie GDDR5 pe 384 biti. Comparativ cu un GTX 690, am putea spune ca este o componenta mai slaba, intrucat generatia mai veche de placi ofera 3072 de nuclee CUDA la 915 MHz, insa in realitate rezultatele sunt putin diferite.

In timp ce un GTX 690 ar putea sa ofere performanta ridicata pe o configuratie cu un singur monitor, noul GTX Titan il va intrece cand vorbim despre configuratii cu mai multe monitoare. Ambele placi video au acelasi pret insa (999 dolari in America), iar clientii vor putea sa isi aleaga produsul in functie de nevoi. NVIDIA planuieste sa ofere GTX Titan si in versiuni mai mici, care sa aiba loc in sisteme destinate sufrageriilor, care au loc langa un televizor.

GTX Titan nu pare a fi revolutia pe care NVIDIA o anunta, insa cu siguranta cei care vor investi bani intr-o astfel de placa video nu vor fi dezamagiti. Din pacate insa, nu este o evolutie atat de mare, intrucat nu ofera rezultate mai inalte in toate scenariile fata de generatia precedenta, asa cum ar fi normal pentru un produs nou.