27 aug. 2013 | 15:56

Memo Pad FHD 10 LTE – Multitasking la puterea Asus [REVIEW]

ACTUALITATE
Memo Pad FHD 10 LTE - Multitasking la puterea Asus [REVIEW]

Operatorii telecom autohtoni s-au grabit sa promoveze si chiar sa includa in ofertele lor pseudo-servicii 4G inainte de eliberarea spectrului de frecvente. Adevaratul serviciu 4G, cu viteze de transfer 100d-50u Mbps (~10d-5u MB/s) va fi disponibil abia prin Aprilie 2014. Promovarea serviciului de date mobile a fost deja facuta de catre operatori, magazinele romanesti vand tablete 4G de la Samsung, Apple si Sony, iar posesorii lor fac fara indoiala valuri in cercul de prieteni laudandu-se cu jucariile lor 4G conectate la internet prin HSPA+ sau, mai rau, WiFi.

Asus, pe de alta parte, a decis sa lanseze in Romania prima sa tableta 4G/LTE in cel mai prielnic moment posibil. Aceasta este Asus Memo Pad FHD 10 LTE, un refresh cu 4G si cipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro.

Ambalaj si continut

Ambalaj si accesorii Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Ambalaj si accesorii Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Tableta Asus este ambalata intr-o cutie destul de solida, pentru siguranta in timpul livrarii, si este insotita de cablu USB-microUSB, de adaptor pentru incarcarea la priza, o cheie pentru deschiderea tavitei micro-SIM si de un stand din plastic.

Stand tableta Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Stand tableta Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Tastatura/Cover Folio nu este livrata odata cu produsu,l dar este absolut geniala, deoarece nu exista inca un ecran tactil care sa inlocuiasca senzatia si ergonomia oferite de tastele fizice. Coverul este rigid, iar tastatura, odata conectata la Memo Pad prin Bluetooth, inlocuieste plimbarile prin meniuri, oferind un rand intreg de taste cu acces direct la functii ca activare/dezactivare WiFi, captura de ecran pe un singur buton, setarea luminozitatii, lock si setari multimedia.

Tastatura/Cover Asus Folio

Tastatura/Cover Asus Folio

Prima impresie si design

O tableta cu diagonala ecranului de 10 inci (25 cm) este utilizata optim daca este tinuta in modul landscape, asa ca Asus i-a aranjat sloturile, butoanele, camerele si difuzoarele stereo  astfel incat interactiunea cu Asus Memo Pad FHD 10 sa nu fie niciodata impiedicata de eventualele cabluri conectate. Butoanele fizice ale tabletei nu pot fi astfel apasate accidental, difuzoarele si camerele vor scapa mereu de acoperirea palmelor, iar logo-ul va ramane mereu la vedere.

Pe partea din fata, se gasesc senzorul de lumina si camera de chat. Pe laturile tabletei sunt dispuse butoanele fizice power/lock, cele pentru ajustarea volumului, orificiul pentru Reset, porturile microSD (pana la 64GB), microSIM, microHDMI, microUSB, microfonul si mufa jack de 3,5mm. Pe spatele tabletei, sunt montate camera principala de 5MP si difuzoarele stereo.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 LTE design 2/”/]

Memo Pad FHD 10 LTE este o tableta echilibrata, cu aderenta foarte buna si porturi asezate cu grija, dar aceste aspecte nu sunt surprinzatoare la un produs realizat de o companie cu traditie in hardware. Putem spune insa ca este sesizabila diferenta dintre Memo Pad, un produs in al carui design se implica activ o companie si restul produselor comandate prin email. Ne referim la tabletele de o calitate indoielnica, pe care trebuie sa le intorci pe toate partile pentru a feri cablul castilor si care au imprimate strident informatii inutile cumparatorului.

Specificatii tehnice

Dimensiuni:263.6 x 181.3 x 9.9mm
Greutate 572g

Acum doua saptamani, Asus a publicat un video promo via YouTube, cu toate caracteristicile fizice si tehnice ale tabletei Memo Pad LTE, cu exceptia cipsetului integrat. Se stia cu certitudine ca va fi o solutie Qualcomm de cand CEO-ul Asus a prezentat pe scurt acest refresh LTE la Computex 2013. Nu suntem fani ai suspansului, drept urmare, am mentionat in introducere ca SoC-ul este Snapdragon S4 Pro, mai exact APQ8064. Aceeasi solutie, cu procesor quad-core Krait si GPU Adreno 320, a fost aleasa de Asus pentru PadFone 2 si de Sony pentru Xperia Z. SoC-ul pentru care a optat Asus poate ca ii va dezamagi pe unii entuziasti care se asteptau la un Snapdragon din ultima generatie. Noi, insa, suntem multumiti de performanta celor patru Krait-uri tactate la 1,5GHz si a cipului grafic Adreno 320, deoarece, imediat ce am primit tableta la test, am instalat jocuri, am rulat cateva benchmark-uri si am vazut in actiune adevaratul multitask-ing oferit de Asus prin ferestrele Floating Apps/Widgets.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 cpuz/”/]

Asus Memo Pad FHD 10 LTE afiseaza pe un ecran IPS cu diagonala de 10,1 inci la rezolutie 1920×1128 (1920×1200 daca luam in considerare si bara Android cu butoane capacitive). Afisajul este bine iluminat, are o definitie excelenta (240ppi) si inregistraza pana la 10 intrari multitouch.

Asus Memo Pad FHD 10 antutu 10 point multitouch

Asus Memo Pad FHD 10 antutu 10 point multitouch

Restul specificatiilor, asupra carora nu insistam, includ 2GB de RAM, 16/32GB spatiu de stocare, radio 4G, WiFi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, camere de 5 si 1,2 MP, difuzoare stereo SonicMaster, GPS si suport Miracast pentru streaming. Tableta este prevazuta cu accelerometru, giroscop, E-busola si senzor de lumina pentru ajustarea automata a luminozitatii ecranului.

Utilizare si software preinstalat

Interactiunea dintre utilizator si tableta Memo Pad este mijlocita de sistemul de operare Android 4.2.2, peste care compania a instalat propriul launcher. Navigarea prin meniurile si lista de aplicatii se realizeaza cursiv si nu putem decat sa confirmam ca Memo Pad FHD 10 isi merita locul printre tabletele premium.

Meniul drop-down implicit este configurat in intregime de Asus si reuneste intuitiv toate functiile si notificarile de care ai nevoie pentru operarea tabletei. Pe langa butoanele logice de activare/dezactivare a consumatorilor de energie, compania a introdus scurtaturi catre meniul de configurare WiFi, Miracast si AudioWizard.

Meniu drop-down Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Meniu drop-down Asus Memo Pad FHD 10 LTE

Meniul de setari al tabletei este cel obisnuit al Androidului 4.2. Nu afiseaza rubrica Developer Options si optiunea de afisare a procentului bateriei, dar are cateva submeniuri interesante.

In primul rand, mentionam ca acest dispozitiv se foloseste de conturile multiple introduse de Google odata cu lansarea versiunii Android 4.2. Pe langa contul proprietarului (owner), pot fi create si configurate inca trei conturi. Fiecare cont poate fi protejat prin parola si ofera acces la toate functiile si aplicatiile preinstalate, mai putin la cea de stergere a conturilor, aceasta fiind rezervata doar proprietarului. Aplicatiile si conturile de email/socializare raman asociate doar contului in care au fost instalate/configurate.

Conturi multiple Android 4.2

Conturi multiple Android 4.2

Un alt submeniu este Asus customized settings. Cu ajutorul acestuia, pot fi configurate captura de ecran prin apasare lunga a butonului Recent Apps, blocarea barei Android si lasa la alegerea utilizatorului modul in care este afisat meniul drop-down al tabletei, Android pur sau Asus Quick Settings. Tot aici este prezenta si optiunea Media Frame, un fel de screen-saver ce reda fotografii sau clipuri video si care poate fi setata sa porneasca doar in timpul incarcarii, asemanator Daydream-ului Android. Daca gaseste cineva utilitatea Media Frame, o poate seta sa porneasca chiar daca tableta nu se incarca, dupa stingerea automata a ecranului, pana la epuizarea acumulatorului.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 Asus Customized settings/”/]

Asus a mai instalat pe aceasta tableta un meniu ascuns pentru blocarea barei Android. Acesta este activat prin apasarea lunga a butonului Home si poate fi configurat cu scurtaturi catre cinci aplicatii favorite.

Asus Home Launcher

Asus Home Launcher

Memo Pad FHD 10 LTE este incarcata cu o multime de aplicatii marca Asus. Ne-am fi bucurat daca am fi putut economisi ceva spatiu de stocare renuntand la cele inutile, dar tableta nu ofera aceasta posibilitate. Singurele pe care l-am gasit interesante sunt Asus Artist (aplicatie Paint), AudioWizard (profile aufio prestabilite), Parental Lock si Asus Splendid (setari display), dar preferintele acestea tin si de subiectivitate.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 aplicatii asus/”/]

Am pastrat pentru finalul acestei sectiuni descrierea Asus Floating Apps, functie ce poate rula pana la sase aplicatii simultan si pune cu adevarat in valoare nucleele procesorului si multitasking-ul de care acestea sunt capabile. Cu toate ca initiativa Asus reprezinta un pas apreciabil in directia multitaskong-ului real, precizam ca nu orice aplicatie instalata poate fi rulata in ferestre. De asemenea, am simtit lipsa unor profile care sa deschida mai multe ferestre simultan si memorarea dimensiunii ferestrei pentru fiecare aplicatie in parte.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 Floating Apps/”/]

Pe toata durata utilizarii, tableta nu s-a blocat niciodata si a rulat fara erori toate aplicatiile instalate. Amintim nelipsitele Facebook/Skype, benchmark-urile Antutu/3DMark si jocurile Real Racing 3/Dungeon Hunter 4. Dupa cum stiti, RR3 este un joc cu grafica pretentioasa, dar este bine optimizat si poate fi rulat fara probleme pe dispozitive mai slabe din punct de vedere hardware. Nu putem spune acelasi lucru si despre DH4. Pe un S3 Mini, l-am putut juca doar cu setari Very Low si abia nimeream butoanele meniului pe ecranul de 4 inci. Pe Memo Pad, lucrurile au stat cu totul altfel. Ecranul de 10 inci ne-a oferit tot confortul necesar, iar SoC-ul S4 Pro, ajutat de cei 2GB de RAM, i-a permis tabletei sa ruleze jocul la detalii Very High. DH4 nu a sacadat nici in momentele cand lighioanele se ingramadeau pe ecran si am putut aprecia efectele, controlul bun al eroului si sunetul redat clar de difuzoarele incorporate.

 

Autonomie Memo Pad FHD 10 LTE si teste

Teste sintetice: AnTuTu, 3DMark

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 LTE benchmark/”/]

Pentru a determina autonomia tabletei in cele mai nefavorabile conditii, am ales profilul Performance, am setat luminozitatea ecranului si volumul sunetului la maxim, am activat conexiunea 3G cu Auto-Sync si am inceput o sedinta neintrerupta de jocuri, YouTube si 3DMark. Acesta este un scenariu imposibil de regasit in utilizarea normala a unei tablete, dar Memo Pad nu ne-a dezamagit. Acumulatorul de 6760mAh al tabletei Asus a rezistat 4h23min la foc continuu, iar cipsetul nu s-a incalzit mai deloc.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus Memo Pad FHD 10 LTE autonomie/”/]

In conditii normale de utilizare, cu luminozitate si volum reglate dupa bunul simt si Smart Saving activ, tableta reuseste sa fie un companion de nadejde pe parcursul unei zile.

Asupra celor doua camere ale tabletei nu ne-am oprit pentru testare amanuntita. Sunt de 1,2MP-5MP si sunt acolo in caz de nevoie. Chatul a decurs in conditii bune, iar camera principala face capturi numai bune pentru postari si albumuri de familie.

Ramanem datori cu cel mai important test la care ar fi trebuit sa supunem acest dispozitiv, transferul 4G. Asa cum spuneam in introducere, serviciile 4G din Romania nu au ajuns inca la maturitate, iar un test izolat ar fi neconcludent. Daca ratam concluziile, facem un drum degeaba, vorba lui Birlic. Pentru a testa corect Memo Pad 4G, aveam nevoie de viteze de transfer 4G 100/50Mbps garantate, un mediu controlat sau de mai multe tablete pe care sa le testam simultan. Preferam sa astaptam cateva luni pentru a testa in paralel mai multe dispozitive 4G si serviciile operatorilor autohtoni. Promitem ca Memo Pad 4G se va afla in prima linie.

Consideram ca Asus Memo Pad FHD 10 LTE merita nota 9,50 pentru ecranul IPS, motorizare si design. I-am scazut 0,50 din cauza absentei castilor si a unui cablu HDMI. Tableta reprezinta alegerea potrivita daca sunteti in cautarea unui dispozitiv ce poarta semnatura unei companii de prestigiu, compatibil 4G/LTE si care sa ofere o autonomie suficienta pentru o zi de „lucru”. In cazul in care un abonament 4G nu se regaseste pe lista de cumparaturi, puteti alege linistiti varianta Memo Pad cu Intel Atom Clover Trail+.

Asus Memo Pad FHD 4G/LTE va fi disponibila in Romania spre sfarsitul lunii septembrie si are cel mai mic pret din categoria tabletelor 4G, indiferent de diagonala. Varianta cu 16GB memorie de stocare va fi comercializata la un pret recomandat de 1900 lei, iar varianta cu 32GB va costa in jur de 2150 lei.