08 ian. 2013 | 12:00

CES 2013 – Locuinte inteligente cu Qeo

ACTUALITATE
CES 2013 - Locuinte inteligente cu Qeo

Ideea de a controla fiecare dispozitiv din casa cu smartphone-ul nu este noua, Qeo insa ar putea aduce acest concept la indemana oricui.

technicolors qeo thomson limbaj comunicatii

Technicolor este companie devenita populara pentru a filmelor. Din momentul in care respectiva companie a achizitionat firma Thomson a inceput insa sa cocheteze si cu alte domenii. Cea mai noua creatie a gigantului poarta numele de Qeo si este in egala masura o aplicatie software si un limbaj de programare. In practica, scopului lui Qeo este sa interconecteze diversele dispozitive din casa apartinand unor branduri diferite.

Tranzitia catre dezvoltarea unui limbaj de este cu atat mai interesanta cu cat singurele domenii in care si-a mai incercat pana acum norocul Technicolor este producerea de routere sau decodoare. Trecand peste acest aspect, daca lucrurile vor merge cum trebuie, in curand orice gadgeturi din casa vor putea comunica cu produsele mai putin inteligente. Pe de o parte, va exista o legatura online intre smartphone-uri, computere si tablete, pe de alta parte, vor exista linii de comunicare cu electrocasnice sau elemente de securitate precum interfonul de la usa. Un scenariu oferit de Technicolor, mai putin exagerat, a implicat inceperea unei video conferinte pe o tableta cu Android si trecerea in timp real a respectivei discutii pe televizorul compatibil Qeo din sufragerie.

Ca un astfel de scenariu sa functioneze este necesar un singur lucru, adoptia standardului de catre producatorii de electronice. Este implicata si o parte semnificativa de programare, puterea sta insa in mainile marilor companii. La CES, Technicolor a facut furori laudandu-se ca a incheiat deja contracte cu jucatori din toate domeniile mentionate mai sus. Ar fi placut sa opresti aragazul de pe smartphone, din pacate eu nu cred ca acest concept teoretic va face valuri suficient de mari incat sa conteze.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele