23 mart. 2013 | 12:09

ASUS PB278Q – un monitor cu rezolutie mare, pentru cunoscatori [REVIEW]

REVIEW
ASUS PB278Q - un monitor cu rezolutie mare, pentru cunoscatori [REVIEW]

Review ASUS PB278Q Monitor highres

Pentru ca sunt situatii in care un panou Full HD nu este suficient, ASUS a creat PB278Q, un monitor solid si performant, ce are o rezolutie nativa de 2560 x 1440.

Pentru utilizatorii pretentiosi, care stiu exact ce vor, exista o serie de monitoare al caror pret incepe de pe la 2.500 lei si pentru care nu exista o limita superioara vizavi de pret. Sunt asa-zisele monitoare profesionale. Acestea imbratiseaza niste specificatii extravagante, o conectica bogata, un design impozant si un set de functii destinate celor care aprecieaza acuratetea culorilor afisate. ASUS PB278Q se incadreaza in aceasta categorie. Din fericire, spre deosebire de alte modele similare, acest monitor face o treaba foarte buna in a-si justifica pretul.

Review ASUS PB278Q Monitor highres front

Elemente de design si ergonomie

Ai fi tentat sa crezi ca cei de la . De fapt, exact designul simplu, profesional, ar putea sa atraga priviri invidioase. E greu, e masiv, dar intr-un mod destul de evident simplitatea emana un sentiment de trainicie. E genul de produs care arata la fel de bine si peste cinci ani, in parte, datorita plasticului mat, liniilor simple si unghiurilor ascutite. Are 8,8 kilograme si dimensiuni egale cu 592 x 551 x 216 milimetri cu tot cu stand. Grosimea panoului este de aproximativ 7 centimetri in cel mai gros punct, iar rama este limitata la 1,9 centimetri.

Intregul ecran de 27 de inci este pus pe un picior puternic. Acest stand, impreuna cu piciorul prins de panou, este responsabili de varietatea ajustarilor pe care le puteti aduce pozitiei ecranului. In primul rand, ecranul este rabatabil pana la un unghi de 90 de grade. Astfel, puteti naviga pe internet sau puteti lucra la o rezolutie de 1440 x 2560. In plus, asa puteti vedea in Full Screen filmarile facute cu telefonul, sper din greseala, in mod portret. Panoul este rabatabil pe o plaja de la –5 la + 20 de grade, iar inaltimea sa se poate ajusta cu aproximativ 12 centimetri. Daca mediul de lucru va permite, puteti prinde un PB278Q si de perete datorita compatibilitatii cu standardul VESA. Trebuie mentionat ca sistemul de ajustare pare rezistent in timp, nu scoate nici un sunet in momentul in care il miscati si nici nu tremura. Cu alte cuvinte, sta exact cum il pui.

ASUS PB278Q Monitor highres review butoane

Conectica si butoane

Pe partea de conectica, monitorul celor de la ASUS vine cam cu tot ce ti-ai dori. Ai un port Dual Link DVI, un DisplayPort 1.2, un D-Sub, un HDMI 1.4, o intrare audio si o iesire de casti. Porturile sunt situate in spatele monitorului, in partea stanga, intr-o zona relativ usor accesibila. Ca un mic detaliu, trebuie sa aveti in vedere ca pentru a profita de rezolutia de 2560 x 1440, un cablu HDMI sau VGA nu sunt suficiente, acestea limitand rezolutia panoului la 1920 x 1080. Ca o exceptie de la regula, placile video recente de la NVIDIA si ATI pot transmite continut la rezolutie 2560 x 1440 si pe HDMI, secretul este sa va uitati dupa versiunea HDMI 1.4. Trebuie laudata colectia impresionanta de cabluri din cutie. Practic, aveti un cablu HDMI, un cablu DisplayPort, un D-Sub, un DVI si un cablu stereo cu conector de 3,5 mm. Desi portul HDMI suporta transmisia in egala masura de continut audio si video, intrarea audio va este utila daca vreti sa transmiteti semnal audio in tandem cu semnalul video de la portul VGA.

In acelasi spatiu cu intrarile video, dar in partea dreapta, este pozitionata mufa de alimentare. Foloseste un cablu standard de alimentar cu 3 pini datorita faptului ca transformatorul este intern, aspect care justifica o parte semnificativa din grosimea ecranului.

Butoanele sunt usor de gasit. In numar de sapte, incluzand si butonul de power, toate se gasesc in coltul din dreapta jos al ecranului. Acestea sunt butoane fizice a caror functie este marcata foarte clar pe marginea inferioare a panoului. Sunt usor de gasit cu degetele si ies suficient de mult in afara ecranului incat sa fie usor de manevrat. In dreptul butonului de power este pozitionat si un LED de activitate. Acesta din urma lumineaza subtil, fara a deranja, in culoare albastra, cand monitorul este folosit, si in portocaliu, cand se afla in stand by. Daca va deranjeaza in vreun fel, il puteti dezactiva complet din OSD.

Review ASUS PB278Q Monitor highres conectica

OSD

Cum se intampla la majoritatea monitoarelor recente, fiecare dintre butoane are doua functii, una implicita si alta in momentul in care navigati prin meniu. Inainte de a detalia OSD-ul trebuie detaliate functiile native ale fiecaruia. Incepand din partea stanga, primul buton activeaza preseturile ASUS Splendid, alternand cateva moduri de afisare a imaginii: standard, sRGB, Scenery, Theater si User mode. Al doilea buton trece prin functiile QuickFit, afisand un caroiaj pe ecran pentru un preview in timp real in momentul in care lucrati cu documente pe un anumit format, A4, Letter, 5 x 8, etc. Al treilea buton afiseaza volumul pe ecran si il puteti ajusta in sus sau in jos cu al treilea sau al cincilea buton. Al patrulea buton afiseaza OSD-ul. Al cincilea arata gradul de luminozitate al ecranului pe care il puteti ajusta cu al treilea si cincilea buton.

Al saselea buton va permite sa alegeti sursa de semnal. Din experienta mea, in cazul in care aveti o singura sursa de semnal, monitorul o recunoaste automat in cateva secunde. In acelasi timp, in momentul in care am scos cablul VGA si am conectat un HDMI, a sarit imediat de la o conexiune la alta. Panel ASUS PB278Q Monitor highres

OSD-ul sau meniul de configurare este impartit in sase sectiuni amplasate una sub alta in partea stanga a afisajului. In partea dreapta sunt afisati parametrii aferenti fiecarei sectiuni. Splendid va ofera posibilitatea sa alegeti sau sa resetati la valorile implicite unul dintre preseturile de functionare ale ecranului. Color va ajuta sa ajustati luminozitatea, contrastul, gama si temperatura de culoare. Daca aveti activat modul user din profile, tot la color mai puteti ajusta saturatia de culoare si valoarea intensitatii fiecarei culori din spectrul RGB. Acestea din urma sunt accesibile dintr-un meniu avansat. La Image puteti umbla la cativa parametri avansati de functionare ai monitorului legati de timpul de raspuns si nivelul de overdrive. Tot aici puteti modifica, in functie de profilul ales, nivelul de ASCR, o prescurtare pentru contrast dinamic. In situatiile in care folositi rezolutii cu un raport de aspect diferit de cel nativ al monitorului, prin meniurile Aspect Control si Position ar trebui sa obtineti o imagine cat mai buna in conditiile respective. Sound permite ajustarea volumului si alegerea sursei de semnal. Puteti opta pentru emiterea la boxe a sunetului de pe HDMI sau a celui provenit de la intrarea Line In. Input permite alegerea sursei de semnal video afisat. System Setup va permite sa modificati cativa parametri legati de OSD sau sa dezactivati LED-ul de activitate aferent butonului de power.

Per ansamblu, meniul este foarte simplu de folosit si intuitiv. Desi nu sunt 1000 de parametri pe care sa-i modificati vizavi de functionarea panoului, aveti tot ce v-ati putea dori exact unde v-ati astepta sa-l gasiti. Navigarea prin meniu este rapida, nu exista intarzieri sau animatii inutile.

Meniu setari ASUS PB278Q Monitor highres

Performanta, consum si concluzii

ASUS specifica pentru acest model mai putin 0,5 Watti de consum in stand by sau atunci cand este inchis. In cazul utilizarii obisnuite este specificata o valoare de maxim 60 Watti. In practica, valorile reale au fost intre 20 Watti cu luminozitate minima si 45 Wati cu luminozitate maxima.

Calitatea sunetului audio, desi o consider irelevanta in cazul achizitie unui monitor, a fost surprinzator de buna. Chiar si la volum maxim, desi nu am fost surprins de plaja de frecvente redate, nu au existat distorsiuni. Cu alte cuvinte, cele doua difuzoare de cate 3 Watti RMS sunt suficiente pentru vizionarea unui clip pe YouTube sau pentru a crea o atmosfera placuta de lucru.

ASUS PB278Q vine cu un panou PLS. O tehnologie relativ noua creata de cei de la Samsung, de aici si provenienta panoului. PLS vine de la Plane to Line Switching. Gandit ca o alternativa la panourile IPS, foarte bune de altfel, PLS-ul isi propune sa ofere unghiuri foarte bune de vizibilitate si o calitate sporita a imaginii, atat din prisma culorilor afisate cat si a contrastului sau a luminozitatii.

Unghiuri vizibilitate ASUS PB278Q Monitor highres review

In practica, panoul PLS mat creat de Samsung folosit de PB278Q este impresionant. Este capabil sa afiseze 16,7 milioane de culori cu o adancime de 8 biti. Aceasta valoare se reflecta intr-o acoperire de 100% a spectrului sRGB de referinta si aproximativ 78,1% din Adobe RGB. Solutia de retroiluminare a panoului folosita aici este W-LED sau White LED. Aceasta este responsabila de o distributie uniforma a luminii pe ecran si de lipsa anumitor pete sau colturi mai luminoase. In plus, negrul afisat este unul foarte adanc iar detaliile din zone intunectate sunt reproduse cu precizie chiar si la niveluri de luminozitate reduse. Aceeasi precizie in afisarea diverselor culori a fost evidenta si in cazul nuantelor de gri de pe o scala de 64 de valori. Timpul de raspuns gri la gri a fost de 5 milisecunde, suficient si pentru cei mai pretentiosi gameri, indiferent daca vorbim de pasionati de FPS-uri, action-uri sau strategie. In imaginile de test, detaliile si umbrele  au fost reproduse cu precizie iar culorile afisate au fost vii si stralucitoare fara a fi nenaturale.

Pentru imaginile in miscare am folosit un disk Blu-ray cu Dark Knight Rises si experienta revizionarii a fost impresionanta. Secventele cu explozii si urmariri de mare viteza au fost redate intr-un mod spectaculos fara nici un fel de artefacte, intarzieri sau deformari de contururi. Nu am fost un fan al presetului Theater, considerand ca raceste prea mult detaliile de pe ecran. Acest detaliu este insa insignifiant dupa ce v-ati personalizat un pic experienta de vizionare prin parametrii din meniu.

Per ansamblu, ma pot declara multumit de abilitatile acestui model pe toate planurile. Conectica este mai mult decat suficienta, posibilitatile de ajustare ale pozitiei panoului sunt perfecte pentru orice scenariu si calitatea imaginii afisate face o treaba foarte buna in a-i justifica pretul. La aproximativ 2600 lei, pretul nu este mic. Daca pretentiile voastre sunt insa pe masura rezolutiei native de 2560 x 1440 de pixeli, sunt sanse infime sa fiti nemultumiti de achizitie. Meritele designului simplist ales de ASUS sunt discutabile. Cu toate acestea, eu sunt de parere ca liniile simple care definesc un aspect profi sunt de preferat in fata unui design trendy cu lipsuri semnificative pe partea de ergonomie.

ASUS PB278Q Monitor highres review 45 grade

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele