25 oct. 2012 | 13:00

Samsung are probleme mari si s-ar putea sa nu fie doar in SUA

ACTUALITATE
Samsung are probleme mari si s-ar putea sa nu fie doar in SUA

Un nou scandal s-a iscat in aceste zile din cauza modului in care Samsung da companii in judecata pe motiv ca incalca patente standard precum cele legate de conectivitatea 3G la internet. Exista foarte mari sanse ca un astfel de comportament sa fie inacceptabil.

Samsung are probleme mari

 Patentele de tip FRAND au un statut special. Initialele FRAND vine de la Fair, Reasonable and non-discriminatory. Conceptul care sta la baza FRAND este legat de existenta unor patente standard ce ar trebui licentiate fara drept de apel. E ca si cum cineva cere bani pentru implementarea conectivitatii WiFi intr-un univers guvernat de retele fara fir. Din pacate, ceva asemanator a facut Samsung cu o serie de patente standard legate de 3G.

Printr-un act inaintat Comisiei Internationale de Comert din SUA, Apple a scos la iveala faptul ca de cateva luni Departamentul de Justitie al Statelor Unite investigheaza patentele celor de la Samsung legate de comunicatii. In special se fac investigatii legate de modul de licentiere al acelor patente si modul in care acele patente FRAND sunt folosite ca pretext de proces.

Dupa ce a aprobat achizitia Motorola Mobility de catre Google ca fiind legala, Departamentul de Justitie a avertizat intreaga industrie IT ,,Nu vom ezita sa actionam in judecata companiile care incalca aceste reguli”. Avand in vedere ca atat Apple cat si alte companii din industrie s-au plans de modul in care Samsung foloseste respectivele patente pentru a initia procese nefondate, problema a devenit din ce in ce mai grava, motiv pentru care compania coreeana risca penalizari usturatoare.

Daca va mai aduceti aminte, in procesul din aceasta vara pierdut de Samsung in fata Apple, gigantul din Cupertino a fost acuzat tocmai de incalcarea unor astfel de patente legate de 3G. La momentul respectiv, juriul nu a considerat ca acuzele ar fi indreptatite, de aici si victoria Apple.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele