08 nov. 2012 | 11:40

Apple a „inventat” dreptunghiul

ACTUALITATE
Apple a

Cu toate ca ar parea greu de crezut, liniile simple si generale din designul de mai jos au fost patentate de Apple.

Apple Patent tablete curbe

Ati auzit de multe ori in ultimul an ca Apple se comporta de parca ar fi „inventat dreptunghiul” cu marginile curbate. Patentul cu numarul D670,286 certifica exact afirmatia de mai sus. Desi pare absurd, Apple tocmai a reusit sa obtina un patent pe un design foarte vag de tableta. Liniile care definesc tableta sunt atat de vagi incat este aproape imposibil sa creezi o tableta fara sa intri in vizorul celor de la Apple. Este adevarat ca te-ai putea lega de faptul ca ai o tableta cu un alt raport de aspect insa acesta este un concept destul de greu de argumentat in fata unui tribunal.

Cu toate ca tocmai faptul ca acest patent este vag si general il transforma intr-o arma puternica, in acelasi timp ar putea fi usor de invalidat. Lipsa unor elemente mult mai precise de design, a unor caracteristici speciale, a unui aranjament de butoane pe marginea produsului poate fi perceput ca o lipsa de atentie la detaliu. In acelasi timp, un judecator poate spune ca orice modificare superficiala a designului de mai sus se reflecta intr-un produs nou suficient de diferit incat sa nu poata fi contestat.

Ca de fiecare data patentele sunt complexe, vagi si ambigue. Ramane doar sa speram ca Apple nu va abuza de noul patent pentru a incepe procese cu producatori de tablete in stanga si in dreapta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele