Vești bune pentru toți românii cu datorii. Decizia s-a votat, e oficial!

Vești bune pentru toți românii cu datorii. Decizia s-a votat, e oficial!
Informaţii importante pentru românii cu leasing. A fost votat un nou proiect de lege

Anunţ extraordinar pentru toţi românii cu datorii. Un proiect mult aşteptat a primit votul final în Camera Deputaţilor, deşi în trecut o lege similară fusese respinsă de Curtea Constituţională.

Anunţ important pentru românii cu datorii

Veşti bune pentru românii care nu îşi mai permit să plătească ratele pentru bunurile luate în leasing. Conform unui proiect care a primit deja votul final în Camera Deputaţilor, aceştia le vor putea vinde singuri. În 2019, o lege similară a fost respinsă, însă iniţiatorul a adus câteva modificări şi a depus-o din nou.

Un alt aspect important este faptul că perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului va creşte de la două la trei luni. În ceea ce priveşte transferul dreptului de proprietate asupra bunului, acesta va avea loc la data încasării sumei datorate.

În cazul în care bunul este restituit conform termenului stipulat în contract, posibilele despăgubiri vor cuprinde doar diferenţa dintre totalul sumelor datorate conform contractului minus valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA, scriu cei de la Avocatnet.ro.

Peste un milion de familii se află în situaţia executării silite, iar autoturismele sunt pe primul loc la bunuri luate prin leasing. Potrivit legii, obiect al leasingului pot fi orice bunuri mobile sau imobile, cu excepţia:

  • bunurilor scoase din circuitul civil sau a căror circulaţie este limitată prin lege;
  • terenurilor agricole;
  • bunurilor consumptibile;
  • obiectelor proprietăţii intelectuale care nu pot fi cesionate.
Informaţii importante pentru românii cu leasing. A fost votat un nou proiect de lege
Informaţii importante pentru românii cu leasing. A fost votat un nou proiect de lege

Ce trebuie să ştii despre leasing

Este foarte important să ştii că există două tipuri de leasing: operaţional şi financiar. Cel din urmă constă într-un contract de închiriere care îţi oferă posibilitatea ca la finalul contractului să achiziţionezi bunul şi să devii proprietar după plata unei valori reziduale. Dacă este să vorbim despre cel operaţional, la finalul perioadei contractuale bunul nu poate fi achizionat. Un alt dezavantaj al acestuia îl reprezintă faptul că este mult mai strict decât cel financiar.

“Leasingul financiar este instrumentul cel mai “la îndemână” pentru un client care doreşte să devină şi proprietarul unei maşini noi sau second-hand. Diferenţa între avans şi valoarea maşinii este suma finanţată şi perioadă este în general cuprinsă între 12 şi 72 de luni.

În general, companiile care optează pentru leasing financiar sunt firme în dezvoltare continuă, care doresc să aibă flexibilitatea numărului de km parcurşi dar şi a momentului când doresc să schimbe maşina cu un model nou. Amortizarea permite scăderea activului din contabilitate în funcţie de reglementărilelegale”, a declarat Liviu Şerban, Director General Idea Leasing.

Potrivit legii, clientul are dreptul să ceară rezilierea contractului în următoarele situații:

  • bunul nu a fost furnizat în termenul stipulat în contract;
  • bunul nu corespunde calităţii, ansamblului de piese şi de accesorii, altor condiţii de furnizare (transmitere) ori clauzelor contractuale;
  • locatorul încalcă esenţial alte clauze ale contractului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI