02 mai 2019 | 17:47

Ce valoare are noul indice care ia locul ROBOR. Cum îți calculezi noile rate la bancă

Știri generale
Ce valoare are noul indice care ia locul ROBOR. Cum îți calculezi noile rate la bancă

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC –  care ia locul ROBOR, este noul criteriu folosit la calcularea dobânzilor. Prima valoare, publicată joi, 2 mai, de Banca Centrală este de 2,36%.

Acest indice pentru creditele acordate consumatorilor este utilizat de bancheri pentru stabilirea costurilor (dobânzilor percepute) la împrumuturile în lei cu dobândă variabilă.

Comparativ cu indicele ROBOR la 3 luni, utilizat până acum pentru acest tip de credite, IRCC este mai scăzut. Valoarea ROBOR la 3 luni a fost, joi, de 3,32%.

Deocamdată, IRCC se aplică doar noilor credite. Pentru cele deja contractate, dobânzile sunt calculate în continuare în funcție de ROBOR.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus un amendament în comisiile de specialitate ale Legislativului care ar putea modifica această regulă. Parlamentarul a propus ca noul indice să se aplice și în cazul creditelor deja contractate.

Cum se calculează noul ROBOR

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor reprezintă media aritmetică a dobânzilor la care se împrumutau zilnic băncile între ele în trimestul IV din 2018.

Principala problemă legată de aplicarea noului indice o reprezintă creditele Prima Casă, pentru care se va aplica indicele ROBOR la 3 luni, după cum au anunțat reprezentanții mai multor bănci.

Amănunte despre creditele Prima Casă și explicații despre faptul că nu se aplică noul indice IRCC găsiți AICI.

Teodorovici și Vâlcov, susținătorii noul IRCC, „dușmanii” ROBOR

IRCC s-a „născut” pe fondul unei dispute politice. Daniel Zamfir, fost membru PNL, actual senator ALDE, a acuzat sistemul bancar că ar manipula ROBOR în folosul propriu. Astfel, românii au ajuns să plătească nejustificat rate mai mari, spre profitul băncilor.

Comisia Economică din Senat a ajuns la această concluzie și a acuzat Consiliul Concurenței că a tolerat situația ani de zile. Totuși, o investigație de peste 11 ani a Consiliului Concurenței a infirmat varianta unei manipulări, cum susține politicianul ALDE.

Pentru schimbarea ROBOR s-a manifestat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Au urmat așa-zise „negocieri” între guvernanți și reprezentanții Băncii Naționale de câteva săptămâni. Întreaga dezbatere a dus la apariția Ordonanței de Urgență privind aplicarea noului IRCC.

„Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină.” Eugen Teodorovici

Cum promitea Vâlcov reducerea la jumătate a creditelor

În apropierea campaniei electorale, cel care a insistat virulent pentru un nou sistem de calcul al ratelor a fost Darius Vâlcov, consilier economic al premierului. Vâlcov propunea ca ratele să se înjumătățească, lucru, evident, imposibil, având în vedere forma în care a ajuns IRCC.

„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă.” Darius Vâlcov

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
„Am dormit prin trenuri!” Cum a trecut actorul Marian Râlea peste dramele care i-au zguduit viața: „Teatrul m-a salvat”
Click.ro
VIDEO „Mă prăbușesc, am fost lovit”. Ultimele cuvinte ale pilotului elicopterului rus doborât de o dronă navală ucraineană în Marea Nea
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Pensionarii, mari emoții în 2025. Ce le pregătește Guvernul
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Ce reacție a avut Daniel Dumitrache (Țuki Măcelaru) după ce a ratat victoria în finala Chefi la cuțite. Ce mesaj a transmis
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro