Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care ia locul ROBOR, este noul criteriu folosit la calcularea dobânzilor. Prima valoare, publicată joi, 2 mai, de Banca Centrală este de 2,36%.
Acest indice pentru creditele acordate consumatorilor este utilizat de bancheri pentru stabilirea costurilor (dobânzilor percepute) la împrumuturile în lei cu dobândă variabilă.
Comparativ cu indicele ROBOR la 3 luni, utilizat până acum pentru acest tip de credite, IRCC este mai scăzut. Valoarea ROBOR la 3 luni a fost, joi, de 3,32%.
Deocamdată, IRCC se aplică doar noilor credite. Pentru cele deja contractate, dobânzile sunt calculate în continuare în funcție de ROBOR.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus un amendament în comisiile de specialitate ale Legislativului care ar putea modifica această regulă. Parlamentarul a propus ca noul indice să se aplice și în cazul creditelor deja contractate.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor reprezintă media aritmetică a dobânzilor la care se împrumutau zilnic băncile între ele în trimestul IV din 2018.
Principala problemă legată de aplicarea noului indice o reprezintă creditele Prima Casă, pentru care se va aplica indicele ROBOR la 3 luni, după cum au anunțat reprezentanții mai multor bănci.
Amănunte despre creditele Prima Casă și explicații despre faptul că nu se aplică noul indice IRCC găsiți AICI.
IRCC s-a „născut” pe fondul unei dispute politice. Daniel Zamfir, fost membru PNL, actual senator ALDE, a acuzat sistemul bancar că ar manipula ROBOR în folosul propriu. Astfel, românii au ajuns să plătească nejustificat rate mai mari, spre profitul băncilor.
Comisia Economică din Senat a ajuns la această concluzie și a acuzat Consiliul Concurenței că a tolerat situația ani de zile. Totuși, o investigație de peste 11 ani a Consiliului Concurenței a infirmat varianta unei manipulări, cum susține politicianul ALDE.
Pentru schimbarea ROBOR s-a manifestat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Au urmat așa-zise „negocieri” între guvernanți și reprezentanții Băncii Naționale de câteva săptămâni. Întreaga dezbatere a dus la apariția Ordonanței de Urgență privind aplicarea noului IRCC.
„Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină.” Eugen Teodorovici
În apropierea campaniei electorale, cel care a insistat virulent pentru un nou sistem de calcul al ratelor a fost Darius Vâlcov, consilier economic al premierului. Vâlcov propunea ca ratele să se înjumătățească, lucru, evident, imposibil, având în vedere forma în care a ajuns IRCC.
„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă.” Darius Vâlcov