Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul

de: Ștefan R. Apostol
17 04. 2023

Săptămâna Luminată este săptămâna de după Duminicii Paștelui. Începe de luni, prima zi a săptămânii și se încheie pe 21 aprilie, zi în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Inclusiv în această perioadă, românii țin anumite tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Așa că, în cele ce urmează, află ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul.

Săptămâna Luminată și ce reprezintă pentru creștini

În termeni biblici, Iisus a înviat în „ziua a opta”, care reprezintă simbolic noua creație și promisiunea Raiului. Creștinii ortodocși reflectă această promisiune a bucuriei viitoare referindu-se la prima săptămână  după Duminica de paște, ca fiind „Săptămâna Luminată”.

Inclusiv romano-catolicii au un obicei similar, tratând fiecare dintre zilele din Octava Paștelui ca și cum ar fi Duminica Paștelui. Această săptămână este numită de unii și „Săptămâna albă” și se referă la o practică străveche prin care noii botezați purtau rochia de botez pe parcursul întregii săptămâni.

Vezi și: Duminica Tomii din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci astăzi, dacă vrei să îți meargă bine

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată

În afară de tradițiile și obiceiurile premergătoare zilei de Duminica paștelui, inclusiv în această perioadă există tradiții și obiceiuri. Conform cannoanelor bisericești este momentul în care se încheie perioda de post, denumită și dezlegarea la mâncărurile de dulce.

Conform acestor tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată, în această perioadă, mai ales în ziua de marți credincioșii nu au voie să lucreze, acest aspect referindu-se mai ales la cei care lucrau în trecut pământul.În aceeași zi, se mai spune în popor, este interzis să speli rufe sau să te apuci de făcut curățenie prin casă.

Vezi și: De ce se spune că Joia Albă din Săptămâna Luminată este o zi blestemată. Ce înseamnă Paștele Țiganilor

În lista de tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată se mai spune că doar bărbații au voie să muncească în ziua de miercuri, iar femeile trebuie să stea acasă. Ziua de miercuri, în popor, mai este cunoscută ca fiind ziua nunții șoarecilor.

Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul

În această perioadă, după Duminica Paștelui, vorbim de săptămâna morților, fiind cunoscută și sub numele de Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților.

Aceleași tradiții și obiceiuri, din Săptămâna Luminată, mai spun că în aceste zile are loc și Jocul Lioarelor. Ritualul este regăsit în vestul țării, unde tinerele fete ăși fac jurăminte unele altora, promițânu-și prietenie veșnică.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Ce să faci astăzi, ca să îți meargă bine tot anul

Ultima zi a săptămânii, când se celebrează și Izvorul Tămăduirii, mai este cunoscută și sub nunmele de Vinerea Scumpă sau Fântânița, iar în această zi se sfințesc toate apel, iar cei care se scaldă în aceste ape vor fi sănătoși tot anul, și dacă suferă de boli vor fi vindecați.