Săptămâna Luminată este așteptată de toți credincioșii, iar aceste zile sunt despre iertare și iubire. Oamenii rostesc o rugăciune frumoasă despre care se spune că aduce pace în suflet și armonie.
În fiecare seară după Învierea lui Iisus Hristos, credincioșii rostesc o rugăciune de bucurie. Un lucru important este faptul că, fiind o rugăciune de bucurie, ea nu se spune în genunchi. Totodată, înainte de a începe rugăciunea, trebuie să spunem de trei ori „Hristos a Înviat!”.
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.
Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”
Săptămâna Luminată începe pe 25 aprilie 2022, potrivit calendarului creștin ortodox, iar a doua zi de Paște este cunoscută ca fiind Lunea Albă. Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în această zi nu se spală rufele, nu se calcă și nu se muncește. Cei care muncesc în această zi vor avea parte de rele, fiind un păcat.
Totodată, a doua zi de Paște este despre iubire și iertare. Așadar, se spune că cei care se ceartă vor avea motive de supărare tot anul. În Lunea Alba finii trebuie să-și viziteze nașii, iar copiii părinții.