Joia aceasta este cunoscută ca fiind Joia Albă. De ce se crede acest lucru tocmai despre ziua în cauză din Săptămâna Luminată? Ce arată datinile din cadrul Paștelui Țiganilor care pică atunci?
Joia Albă din Săptămâna Luminată este una foarte importantă și plină de obiceiuri care sunt respectate foarte strict de creștinii ortodocși. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de Joia Rea – o zi în care ar trebui să te temi, căci dacă nu respecți datinile, vei atrage mari blesteme asupra ta. În Joia Albă trebuie să cinstești holdele grădinilor și grânele, de această zi depinzând recolta de peste an.
Denumirea aferentă este legată și de Paștele Țiganilor care este sărbătorit azi de toate comunitățile de la noi din țară. Dacă muncești până la apus, vei fi toată viața sărac. Nu trebuie ca nimeni să plece la câmp sau să facă treabă prin gospodărie – să spele, să calce, să coase sau să facă mâncare. De asemenea, în Joia Albă nu trebuie să pleci la drum, pentru că se spune că cine va pleca din locuința sa va rătăci, nu va ajunge la destinație și nici nu-și va mai găsi calea de întoarcere spre casă.
Azi, 23 aprilie, se practică un ritual al morților care presupune un număr de 44 de găleți pline cu apă și aprinderea a două lumânări la ambele capete. Apa este cărată până la fântână și arucată înauntru. De 70 de ani, țiganii din România sărbătoresc Paștele în această Joi în Săptămâna Luminată. Aceasta este cunoscută la ei ca ziua împăcărilor, motiv pentru care bătrânii mediază problemele dintre familii, ulterior aceștia petrec, se bucură de bucatele pregătite și dansează în voie. Straiele pe care le poartă trebuie să fie noi, iar muzica va continua să răsune până în zorii zilei.