Prima duminică după Paști este denumită Duminica Tomii. Astăzi, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Toma și este și finalul Săptămânii Luminate.
În Duminica Tomii, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în neființă, iar obiceiul are la bază o poveste foarte importantă. Se numește așa deoarece Toma nu a crezut în Învierea lui Iisus Hristos. Totul s-a schimbat însă când Mântuitorul i-a spus să-I atingă rănile de pe mâini.
De Duminica Tomii, în Banat femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coșuri cu nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii. Acest obicei se ține pentru a fi purtate către sufletele celor plecați dintre noi. De asemenea, colacii și ouăle sunt sfințite de preot.
Tot de Duminica Tomii, oamenii se îmbracă în costume populare și merg pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore. Astăzi, ca și în Sâmbăta Luminată, nu se muncește deloc. Nu se spală, nu se coase și nici nu se face curat. Mai mult, astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni. De asemenea, trebuie să dai de pomană și să le aprinzi lumânări celor plecați dintre noi.
În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Blajinii mai sunt cunoscuți în popor și sub numele de rohmani. Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă amintirea tuturor celor ce au murit, fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți. În lunea Blajinilor, credincioșii depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Menționăm că această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș.