29 nov. 2021 | 12:53

Tot ce trebuie să știi despre espresso. Nici cei mai mari iubitori de cafea nu cunoșteau aceste detalii

Știri generale
Tot ce trebuie să știi despre espresso. Nici cei mai mari iubitori de cafea nu cunoșteau aceste detalii

Cafeaua la espressor este savurată astăzi de oameni de pe tot globul, chiar dacă își are originile în Italia. În timp ce unii o preferă ca băutură de sine stătătoare, alții o folosesc ca bază pentru cafeaua de specialitate. Fără doar și poate cea mai complexă dintre toate băuturile de cafea, Espresso necesită multă pasiune, multă știință și echipamente speciale pentru a fi preparată conform. Dacă ai dat click pe acest articol, probabil că ești și tu un iubitor de cafea. Prin urmare, îți propunem o listă cu câteva lucruri interesante despre cafeaua de espressor, pe care s-ar putea să nu le cunoști.

Tot ce trebuie să știi despre espresso

Espresso, băutură tradiţională fierbinte născută în Ialia, este preparată de iubitori ai cafelei de pretutindeni, prin „injectarea“ de apă aproape clocotită, sub presiune, în cafeaua măcinată. Iată câteva informații pe care e posibil să nu le știi despre espresso:

1. Atât băutura, cât și procesul de preparare a cafelei poartă numele de espresso

Denumirea de espresso este întrebuințată atât pentru băutură, cât și pentru procesul de preparare a cafelei la espressor, din care este creată băutura. După cum spuneam și mai sus, apa fierbinte este „forțată“ să treacă prin boabele de cafea compactate și fin măcinate în espressor, extrăgând astfel aroma într-un „shot“ de lichid.

2. Băutura își are originile în Italia, în urmă cu peste 100 de ani

Dacă am putea face un pas înapoi în timp, în Italia, la începutul secolului al XX-lea, am putea asista la dezvoltarea unor aparate care foloseau metode de extracție la presiune înaltă, special concepute pentru prepararea cafelei. Primul exemplu de un astfel de aparat îi este atribuit lui Angelo Moriondo, în 1884. Cel ce a conceput și a brevetat, însă, mai multe îmbunătățiri ale unui espressor, în 1901, este Luigi Bezzera.

3. Cuvântul italian espresso se traduce simplu „a exprima“

În cazul în care vă numărați printre cei ce n-ar putea rezista fără cafea, trebuie să-i mulțumiți Italiei. Italienii au inventat-o și au numit-o așa având un motiv în minte. Adesea pronunțat greșit „ex-press-so“, espresso ar trebui să se pronunțe „es-press-so“. Cuvântul „espresso“ se traduce liber prin „când ceva este forțat să iasă“.

4. Espresso este adesea folosit ca bază pentru cafeaua de specialitate

O cafea la espressor poate fi consumată ca atare sau poate fi amestecată cu lapte (sau o alternativă la lapte), pentru a crea o cafea de specialitate pe bază de lapte, ca de exemplu un flat white, latte sau cappuccino – băutură creată prin adăugarea de lapte spumat peste un espresso cu o singură doză sau una dublă.

Citește și: Îți place cafeaua? Cea mai scumpă din lume te-ar stoarce de bani, e cât un salariu în România

Detalii pe care nu le cunosc nici cei mai mari iubitori de cafea

5. „Crema“ este un indicator al prospețimii boabelor de cafea 

Stratul cafeniu și aerat care se formează deasupra băuturii se numește crema de espresso și este un lichid de culoare maro, care se extrage odată cu espresso. Crema de espresso se formează deasupra băuturii sub forma unui strat fin. Spre exemplu, îți poți da seama dacă bătura ta este sub sau supraextrasă, cât de proaspete sun boabele și dacă ar trebui să o servești sau să extragi din nou shot-ul, privind la cremă. Într-un espresso „proaspăt“ crema rezistă până la 3-5 minute înainte de a se dispersa.

6. Un espresso cu o singură doză necesită circa 42 de boabe de cafea 

Chiar dacă există mai mulți factori diferiți care intră în joc, se poate considera că un shot tipic de espresso se extrage din aproximativ 42 de boabe de cafea.

7. Conținutul de grăsime din espresso este mai mare decât în cazul cafelei filtrate

În caz că nu știai, un shot de espresso conține aproximativ 2,5% grăsimi, în vreme ce în cafeaua filtrată există doar 0,6% grăsimi. Explicația constă în uleiurile naturale conținute în boabele de cafea.

8. Tehnologia modernă a făcut ca savurarea unui espresso să fie mai ușoară ca niciodată

Un espressor DeLonghi îți poate oferi, prin simpla apăsare a unui buton, un espresso proaspăt și aromat. În plus, în prezent există o gamă largă de modele din care poți alege.

9. Espresso este reglementat de guverul italian

Întrucât cafeaua a devenit o parte importantă a vieții cotidiene italiene, guvernul reglementează prețul espresso-ului, pentru ca acesta să fie accesibil tuturor.

10. Espresso este mai puțin cofeinizat

Comparativ cu cafeaua obișnuită, espresso conține cu o treime mai puțină cofeină. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că este o băutură mai mică.

Parteneri