Cafeaua este printre cele mai populare băuturi din lume. Asta nu înseamnă că toată lumea îi știe secretele.
Un espresso este o adevărată experiență, pentru cei care preferă cafeaua tare și vor să aibă un plus de energie rapid.
Cu toate acestea, orice băutură din cafea, capuccino, frappe sau latte se prepară cu măcar un shot de espresso.
Un espresso trebuie să fie proaspăt preparat și savurat rapid. Este acoperit de o spumă catifelată de cafea, iar lichidul negru, aromat și tare te trezește instant.
Sunt puțini cei care cunosc secretele din spatele unui espresso făcut ca la carte.
Pentru a face un espresso sunt necesare 42 de boabe de cafea. Apa fiervinte aflată sub presiune și cele 42 de boabe de cafea se amestecă și rezultatul este o experiență în sine.
Dacă ești un iubitor de cafea, iată câteva lucruri interesante despre espresso.
Espresso este numele dat atât băuturii, cât și procesului de preparare a berii
Espresso este atât o băutură, cât și numele atribuit procesului de preparare a lichidului din care este creată băutura.
Apa la înaltă presiune, aproape clocotită, este forțată prin boabele de cafea compactate, măcinate fin, pentru a-și extrage aroma într-o „lovitură” de lichid.
Espresso-ul provine din Italia acum peste 100 de ani.
Angelo Moriondo este creditat cu cel mai vechi exemplu cunoscut al unui espressor în 1884, în timp ce Luigi Bezzera a conceput și a brevetat mai multe îmbunătățiri în 1901.
Cuvântul italian espresso se traduce prin: „a exprima”.
Espresso trebuie pronunțat „es-pres-so”, dar este adesea pronunțat incorect ca „ex-pres-so”
Espresso este folosit ca bază pentru cafea specială.
Un espresso poate fi amestecat cu lapte (sau o alternativă de lapte) pentru a crea o cafea specială pe bază de lapte, cum ar fi un capuccino, un latte, un flat white etc.
„Crema” indică prospețimea boabelor de cafea.
Crema este un lichid maro cremos, aerisit, care este extras din espresso și se așează deasupra băuturii ca un strat fin. Într-un espresso „proaspăt”, crema va dura până la 3-5 minute înainte de dispersare.
Un espresso necesită aproximativ 42 de boabe de cafea.
Deși există, fără îndoială, mai mulți factori diferiți, un espresso tipic poate fi considerat extras din aproximativ 42 de boabe de cafea.
Conținutul de grăsime din espresso este mai mare decât cafeaua filtrată.
O cafea espresso conține aproximativ 2,5% grăsime, în timp ce în cafeaua filtrată există doar 0,6% grăsime. Acest lucru este derivat din uleiurile naturale conținute în boabele de cafea.