După aproximativ doi ani de pandemie, Europa a decis ca a venit vremea să „se relaxeze“. Care sunt țările de pe „Bătrânul Continent“ care renunță la restricții și nu mai impun masca de protecție locuitorilor săi? Află răspunsul la aceste întrebări, plus alte detalii interesante despre măsurile luate de vecinii noștri, afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.
Tot mai multe state europene anunță relaxarea restricțiilor, după circa doi ani de pandemie de coronavirus. Italia, cea care a căpătat titlul de „primul focar european“, a anunțat că locuitorii nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție în aer liber. O măsură similară a fost anunțată și în Spania. În tot acest timp, statele nordice au adoptat planuri în etape.
Țările de pe continent care au renunțat aproape integral la restricții sunt Danemarca și Marea Britanie. La rândul lor, autoritățile italiene așteaptă intenționeză să ridice, începând de mâine, 11 februarie, obligația purtării măștii afară. Totuși, oficialii le cer italienilor să aibă măști chirurgicale la ei și să le folosească cu precădere în mulțimi.
În interior, obligativitatea purtării măștii încă se aplică, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până la, cel mai devreme, 31 martie. În Italia, starea de urgență rămâne, de asemenea în vigoare până la data menționată.
Citește și: Oficial OMS, veste bună privind sfârșitul pandemiei în Europa. Când va avea loc, de fapt
La italieni, numărul cazurilor de infectați a scăzut semnificativ în ultimele zile, oficialii înregistrând cu două zile în urmă aproape 102.000 de noi infecţii, în scădere de la un nivel de două ori mai mare cu doar trei săptămâni în urmă.
Purtarea măștii de protecție în exterior nu va mai fi obligatorie nici în Spania, începând cu data de 15 februarie. Astfel, se va pune capăt măsurii referitoare la maștile de protecție, care a fost introdusă spre sfârșitul lunii decembrie, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron.
De asemenea, în unele regiuni din țară certificatul verde nu mai este obigatoriu. Cluburile rămân, însă, în continuare închise.
Pe plan global, restricțiile dispar încet-încet, iar turiștii se grăbesc să își rezerve concediile mult așteptate. În 2022, vacanțele vor costa chiar și cu 25% mai mult față de anul trecut.