După doi ani dramatici de pandemie, începe să se întrevadă luminiția de la capătul tunelului. Astfel, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a oferit primele informații despre terminarea pandemiei în această regiune. Potrivit oficialului, Omicron ar putea afecta până la 60% din populație în următoarele luni, urmând ca acest apogeu al infectărilor să marcheze sfârșitul unei perioade extrem de grele pentru toată lumea.
Europa se află în plin val cinci al pandemiei, determinat în mare parte de tulpina Omicron, cea mai contagioasă dintre toate. Odată cu transmisibilitatea extrem de rapidă a acesteia, peste 60% din populația Europei se va infecta într-un fel sau altul, iar acest lucru va determina o imunizare a cetățenilor care va face posibilă transformarea pandemiei în endemie.
Mai exact, oamenii vor putea să trăiască cu virusul, asemeni virusului care provoacă gripa sau alte infecții de sezon. Potrivit directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Europa, Hans Kluge, acest lucru va fi posibil după ce o mare parte a populației va dobândi imunitatea, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare.
„Datorită tulpinii Omicron este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei. Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a declarat acesta, potrivit News, care citează Agenția France-Presse.
Cu toate acestea, Hans Kluge face apel la prudența cetățenilor, subliniind faptul că încă nu ne aflăm în perioada endemică, iar virusul poate afecta încă multe persoane: „Endemic înseamnă (…) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie, aşadar, să fim foarte prudenţi”, a transmis acesta în final.
În urmă cu doar câteva ore, ministrul Sănătății a explicat că, șansele ca o mare parte din populație să se infecteze cu Covid-19 sunt uriașe, indiferent că aceștia sunt simptomatici sau asimptomatici.
„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate. Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus.
El a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie”, a declarat Alexandru Rafila.
În concluzie, medicul a dorit să sublinieze aceeași idee transmisă și de oficialii din OMS, astfel că, datorită imunității pe care o vom obține într-o formă sau alta, finalul pandemiei va reprezenta, de fapt, o conviețuire amiabilă cu Covid-19.