Secretul moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași. De ce poartă mereu alte haine când te închini la ea

de: Ștefan R. Apostol
13 10. 2024

Mâine, 14 octombrie, creștinii ortodocși din România o vor prăznui pe cea numită Sfânta Parascheva de la Iași. Încă de astăzi, mii de enoriași au plecat în pelerinaj, iar pentru ziua de mâine sunt așteptați și mai mulți români la moaștele acesteia. Dar, printre cei care o vor cinsti sunt puțini cei care știu secretul moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași, dar și de ce poartă mereu alte haine când te închini la ea.

Mâine, mii de credincioși o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva de la Iași este una dintre cele mai venerabile sfinte ale Ortodoxiei românești, cunoscută și ca „Ocrotitoarea Moldovei”. În fiecare an, pe 14 octombrie, sute de mii de credincioși din toate colțurile țării, și chiar din străinătate, se îndreaptă către Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a participa la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva.

Pelerinajul, unul dintre cele mai mari din România, reprezintă un moment de reculegere, speranță și rugăciune colectivă.

Sfânta Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, fiind cunoscută pentru viața sa dedicată postului, rugăciunii și milosteniei. Sfintele sale moaște au fost aduse la Iași în anul 1641, din Constantinopol, de către domnitorul Vasile Lupu.

De atunci, Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit un loc de pelerinaj de mare importanță religioasă, iar sărbătoarea din 14 octombrie este unul dintre cele mai așteptate evenimente spirituale din România.

Pelerinajul din jurul sărbătorii Sfintei Parascheva, un adevărat simbol

În fiecare an, mii de enoriași se adună în fața catedralei pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, considerată făcătoare de minuni. Credincioșii vin cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate, că vor găsi vindecare pentru suferințe trupești și sufletești sau că vor primi binecuvântare pentru familiile și viețile lor.

Mulți dintre aceștia parcurg distanțe mari, uneori pe jos, pentru a ajunge la Iași, dorind să se apropie de spiritul divin al sfintei. Pelerinajul din jurul sărbătorii Sfintei Parascheva a devenit, în timp, și un simbol al unității credincioșilor ortodocși din România.

Numărul mare de participanți reflectă nu doar evlavia poporului român, dar și dorința de regăsire spirituală într-o lume din ce în ce mai agitată.

Atmosfera de credință profundă, rugăciunile comune și solidaritatea enoriașilor creează un sentiment puternic de apartenență la o comunitate spirituală care depășește granițele geografice. Dar, cu toate astea, sunt puțini cei care știu secretul moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași.

Care este secretul moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași?

În materialul publicat de reputatul Prof. Dr. Ion Vicovan, se vorbește despre moaștele Sfintei Parascheva și, în aceeași măsură, se dezbate o pate importantă a simbolisticii acesteia.

Același profesor vorbește și despre secretul moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași, acesta precizând că toți cei care ajung în dreptul moaștelor au observat că „Sfânta poartă mereu alte veşminte”, Ion Vicovan explicând și care este motivul acestor schimbări:

„Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câţiva din preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Pe toată durata desfăşurării acestui ritual, biserica este în­chisă şi nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deose­bit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22.00.”, scrie reputatul profesor, conform doxologia.ro.

Ion Vicovan explică de ce poartă mereu alte haine când te închini la ea

Conform aceluiași Ion Vicovan, procesul de schimbare a veșmintelor are la bază un amplu ritual care începe odată cu cântarea Troparului Sfintei, fiind ulterior așezate și două mese pregătite special pentru acest ritual sfânt. În ceea ce privesc veșmintele acesteia, conform lui  Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam al Moldovei:

„Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este ca un fel de sigiliu. De-a lungul timpului s-au format nişte găurele, dar nu putem să-l schimbăm pentru că acesta este ca un sigiliu al ctitorilor care au adus moaştele”.

În acest context, aflăm că, de fapt, în fiecar an, prin procesiunea amintită anterior, se schimbă veșmintele, iar Părintele Arhimandril Constantin Chirilă spune „aşa cum preotul se pregăteşte pentru Sfânta Liturghie şi Sfânta Împărtăşanie, tot la fel şi noi ne pre­gătim pentru întâlnirea cu Sfânta Cuvioasă Parascheva„.

Schimbarea veșmintelor Sfintei este un simbol al cinstirii

Veșmintele Sfintei Parascheva de la Iași sunt schimbate anual pentru a păstra tradiția de respect și venerație față de sfintele moaște.

Schimbarea veșmintelor Sfintei este un simbol al cinstirii și al îngrijirii dedicate acestui sfânt relicvariu, care atrage mii de pelerini în fiecare an.

Acest ritual de schimbare anuală a veșmintelor subliniază importanța tradițiilor și ritualurilor religioase, aducându-le un nou înțeles în fiecare an și menținând vie legătura dintre credincioși și Sfânta Parascheva.