28 sept. 2024 | 16:20

Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024. Programul complet al evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor

Știri generale
Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024. Programul complet al evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor
Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu ocazia Hramului Sfântului Parascheva, va debuta marți, 8 octombrie, la ora 6:00, prin citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, lângă racla care adăpostește moaștele sfintei, vor fi aduse și moaștele Sfântului Pantelimon dintr-o mănăstire de pe Muntele Athos.

Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024

Preotul Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, a anunțat că racla ce conține moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în dimineața zilei de 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni tradiționale. Ulterior, aceasta va fi așezată în baldachinul special pregătit în Curtea Mitropolitană.

Conform sursei menționate, racla va rămâne în acest loc până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcașului de cult, estimat a se întâmpla începând de marți, 15 octombrie.

Preotul Lucian Apopei a adăugat că, în acest an, împreună cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024

Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024

Programul complet al evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor

„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ‘an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi’. Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, a declarat preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit sursei menționate, pe 14 octombrie 2024, în ziua dedicată Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9:30, pe un podium situat la marginea Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Altarului Catedralei Mitropolitane.

Cei care nu vor putea fi prezenți în apropierea zonei amenajate vor avea posibilitatea să urmărească slujba de la distanță, pe câteva ecrane mari instalate în diferite locații.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Un celebru boxer, îndrăgostit lulea de Bianca Drăgușanu. I-a pus capac
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Regele Charles este în doliu: S-a tras cortina peste o comoară naţională!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Medicamente GRATUITE pentru români. GUVERNUL tocmai a DECIS
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro