08 oct. 2021 | 10:35

Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase de la Mitropolie. Oamenii se adună pentru pelerinaj

News
Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase de la Mitropolie. Oamenii se adună pentru pelerinaj
Mii de credincioși sunt așteptați la pelerinajul Sfintei Parascheva sursă foto ziaruldeiași.ro

Mii de credincioși sunt așteptați la Iași pentru a participa la pelerinajul Sfintei Parascheva în acest an. Oamenii deja au început să se adune după ce racla cu moaștele a fost scoasă din Catedrală încă de la primele ore ale dimineții.

Credincioșii se adună pentru a participa la pelerinajul Sfintei Parascheva

Cel mai mare pelerinaj din România a început astăzi, 8 octombrie. Persoanele vaccinate și nevaccinate o să se strângă pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei Parascheva și a căuta alinare. Mulți credincioși se adună în fiecare an la Iași, respectând tradiția cu strictețe.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au cerut să nu existe restricții la pelerinajul Sfintei Parascheva, asigurând pe toată lumea că au fost gândite cele mai bune condiții. Între timp, mai multe evenimente religioase nu o să mai fie organizate în acest an, în contextul pandemic.

Sute de credincioși au stat la coadă în curtea Mitropoliei încă de zilele trecute, deși racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din lăcașul sfânt abia astăzi. În jur de 20 de muncitori au lucrat de zor pentru ca amenajările pentru acest eveniment religios să fie gata până în această dimineață.

Totuși, credincioșii nu o să mai se bucure în acest an de Calea Sfinților, momentul în care moaștele erau scoase pe un traseu prestabili în Iași, potrivit ziaruldeiași.ro.

Reguli impuse pentru pelerinajul Sfintei Parascheva

Credincioșii o să aibă la dispoziție o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate, iar toți o să fie așezați printr-un sistem nou, respectând un traseu labirintic pentru a evita aglomerația.

În timp ce anul trecut rândurile au fost rupte de oamenii nerăbdători să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, iar unii nu au purtat corect masca, deși erau impuse restricții, la evenimentul ce are loc în aceste zile, oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei asigură că o să existe 350 de voluntari care vor veghea asupra credincioșilor.

„Voluntarii vor veghea ca pelerinii să respecte rândul, să poarte mască, vor oferi măști.

Avem câteva mii de măști pregătite, putem merge și până la 30.000 de măști. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant.”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit Digi24.

Mulți români participă anual la pelerinaj

Unii români vin anual în Iași pentru a participa la pelerinaj. Baldachinul cu moaștele Sfintei Parascheva este îmbodobit a-18-a oară la rând de familia Bulat-Buștei, iar de această dată, cel mai mic membru al familiei, în vârstă de 4 ani și jumătate, a ajuns la Mitropolie pentru a se ruga pentru un frățior.

„Am venit cu mami să punem florile pentru Sfânta Parascheva. O rog mult să îmi aducă un frățior, ca să mă joc cu el mereu, mereu.”, a zis fetița.

Parteneri