12 oct. 2022 | 15:16

Istoria moaștelor Sfintei Parascheva. Secretul pe care îl ascund acestea și blestemul pe care îl poartă

Diverse
Istoria moaștelor Sfintei Parascheva. Secretul pe care îl ascund acestea și blestemul pe care îl poartă
Istoria moaștelor Sfintei Parascheva

Istoria moaștelor Sfintei Parascheva. În fiecare an, pe data de 14 octombrie, credincioșii și Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Mai este cunoscută în popor ca și Sfânta Vineri sau Sfânta patroană a Moldovei, deoarece moaștele ei se găsesc în Iași de peste 350 de ani.

Istoria moaștelor Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în localitatea Epivata, pe țărmul Mării Negre, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Părinții ei au fost oameni bogați, dar și credincioși, care au crescut-o cu frică de Dumnezeu. Sfânta Parascheva și-a petrecut copilăria în casa părintească.

Într-o zi, în timp ce se afla la biserică alături de mama sa, a auzit citindu-se în timpul slujbei: “Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și arunce crucea și să-Mi urmeze Mie “ (Marcu 8, 34).Chemarea Mântuitorului a făcut-o să înțeleagă ce înseamnă dorul de desăvârșire și și-a împărțit hainele celor sărmani.

A intrat în cinul monahal la o mănăstire din Constantinopol. Timp de cinci ani a stat la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului. Mai apoi a plecat spre Țara Sfântă pentru a se ruga la locurile unde a călcat odată Mântuitorul Iisus Hristos. Ca poruncă de Sus, s-a întors pe pământ natal, unde a fost chemată la viața cea veșnică.

Moaștele ei au fost descoperite și depuse spre venerare în Biserica „Sfinții Apostoli” din Epivata. Credincioșii mergeau acolo pentru a se ruga sfintei pentru sănătate și ajutor duhovnicesc.

În anul 1238, moaștele au fost aduse la Târnovo de țarul vlaho-bulgar Ioan Asan al II-lea. Au ajuns la Belgrad după 120 de ani, iar în anul 1520 la Constantinopol.  În anul 1641, voievodul Vasile Lupu al Moldovei a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași.

Acestea au fost așezate cu mare cinste în noua sa ctitorie, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. În anul 1888 a avut loc un puternic incendiu, însă moaștele Sfintei au rămas neatinse. Atunci s-a făcut mutarea lor în noua Catedrală mitropolitană, sfințită cu puțin timp înainte.

Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva

Poate că nu multă lume știe, însă moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate după ritualuri bisericești. La acestea pot participa doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Puțin creștini știu că Sfânta poartă un blestem ce datează încă din anul 1641, atunci când moaștele au fost aduse la Iași.

Sub veșmintele în care este îmbrăcată, moaștele mai poartă încă o ținută, care nu se dă jos niciodată. Ținuta are un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu. Acesta spune: “Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Veșmintele Sfintei sunt schimbate de cinci ori pe an și se dăruiesc de Înalt Prea Sfinția Sa Metropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro