La nivelul instituțiilor statului, cel puțin în ultimii ani, s-a marjat pe ideea de digitalizare și de eliminare a birocrației interminabile. Pe 12 aprilie, reprezentanții sidicantului polițiștilor, Europol, anunța intrarea în era digitalizării și a agenților de la Poliția Rutieră. Este vorba de o importantă schimbare pentru șoferi în trafic. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu amenzile date de Poliție.
Pentru angajații din cadrul structurilor MAI, anul 2023 a însemnat și un an al achizițiilor, de la uniforme noi și până la dotarea anumitor segmente din Poliția Română cu mașini noi, unele marca Audi.
Conform Sindicatului Europol, Ministerul Afaceri Interne anunța care sunt prioritățile acestui an, iar lista cuprinde următoarele puncte:
În cazul acestor puncte nu se știe exact care au fost sumele alocate de către minister, dar judecând după cele mai recente dotări, vorbin de mașiinile marca Audi, sumele se ridică la câteva miliarde de lei.
Așa cum spuneam la început, structuruile statului au demarat în ultimii ani ample proiecte de digitalizare, asta însemnând de fapt debirocratizarea anumitor ministere și parte din serviciile publice oferite populației.
Până acum MAI-ul nu a fost unul din ministerele implicate în procesele reale de digitalizare. Dar, conform Europol, acest lucru este pe cale să se schimbe, cel puțin în ceea ce-i privesc pe agenții din cadrul Poliției Rutiere.
Pe 12 aprilie, într-un text publicat pe pagina de Facebook, reprezentanții Sindicatului Europol vorbesc pentru prima dată de o nouă modalitate prin care agenții de la Poliția Rutieră vor putea acorda amenzi contravenționale, cu ajutorul unei aplicații digitale, direct de pe telefoanele mobile:
„Suntem foarte încântați să scoatem la lumină unul dintre primele proiecte de suflet din pachetul de digitalizare a muncii de poliție.
Sindicatul Europol va lansa o aplicație de digitalizare a modului de aplicare a contravențiilor. Adică la revedere hârțogăraie pentru polițiști. Adică în curând vom reuși să le ușurăm colegilor noștri considerabil munca.”, scrie Europol pe Facebook.
Vezi și: Poliția Română operează spălătorii auto improvizate. Ce spun reprezentanții Europol
Noua aplicația le va da posibilitatea agenților de a scana direct prin aplicație documentele titularului, de la permis și până la documentele mașinii, fără a mai fi nevoiți să completeze acele formulare interminabile. În același timp, mai spune Europol, în curând amenzile acordate șoferilor vor putea fi achitate pe loc, după implementarea și unui sistem de plată POS.