26 mai 2019 | 20:48

Rezultate Alegeri Europarlamentare 2019: exit poll BEC, rezultate finale, primele reacții

Știri generale
Rezultate Alegeri Europarlamentare 2019: exit poll BEC, rezultate finale, primele reacții
Rezultate Alegeri Europarlamentare 2019: exit poll BEC, rezultate parțiale, prezență la vot

Rezultate alegeri europarlamentare 2019: rezultatele parțiale până la ora 19 sunt optimiste. Românii, din țară și din străinătate, s-au prezentat la urne încă de la prima oră când a început votarea. Primul exit poll oficial e comunicat la ora 21. Prezența e de aproape 50%, un record pentru astfel de alegeri.

UPDATE ora 21.00: Află primele date oficiale, potrivit sondajelor IRES, CURS și AVANGARDE! Klaus Iohannis este în fruntea clasamentului în primul tur, cu 39%, urmat de Viorica Dăncilă. Vezi aici datele complete cu toți candidații!

Rezultate Alegeri Europarlamentare: ce a făcut PSD, unde a ajuns Alianța în care s-a băgat Cioloș?

  • PSD – 25,8%
  • PNL – 25,8%
  • USR-PLUS – 23,9%
  • Pro România – 5,7%
  • UDMR – 5,4%
  • PMP – 5,2%
  • ALDE – 4,9%
  • Alte partide – 3,3%

UPDATE 20.45 Mai sunt doar câteva minute până la închiderea urnelor, iar o zi istorică se apropie de final. Oamenii așteaptă cu sufletul la gură rezultatele unui vot care va însemna enorm pentru România.

Cei mai dezamăgiți,însă, sunt românii din diaspora, care nu au mai apucat să voteze. Deși s-a cerut prelungirea programului, s-a decis ca urnele să funcționeze potrivit programului inițial.

UPDATE: 17.08 Secțiile de votare s-au încchis în Noua Zeelandă, acolo unde votul a luat sfârșit. USR Plus a câștigat alegerile în această țară. Vezi ce au făcut PSD și PNL!

Votul continuă în celelalte secții de votare. În diaspora, la secțiile de votare, s-au format cozi interminabile. Oamenilor le este teamă că nu vor apuca să voteze până la închiderea urnelor.

UPDATE, 16.41: Cum au votat românii până la această oră? Aveți exit-poll, AICI!

UPDATE, 16.10: Prezența la urne la ora 16.00 poate fi consultată AICI!

UPDATE 15.37: Prezența la vot la ora 15.00, potrivit datelor BEC: la alegerile europarlamentare este de 26,78 %, iar la referendum 22,83%. În 2016, până la aceast oră, votaseră până la ora 15.00 la parlamentare, 23,67%. În 2014, la europarlamentare, votaseră până la această oră, 18,41%.

Au votat în total până la ora 15.00, 5.058.070 de persoane, la europarlamentare, iar la referendum – 4.170.838.

În Capitală, au votat până la ora 15.00, 29,95 %, iar la referendum, 25,26%.

UPDATE 15.20: Cum arată datele neoficiale pe care le prezintă partidele, potrivit unei numărători paralele? Se pare că PSD conduce în opțiunile de vot ale celor care s-au prezentat deja la urne. Vedeți aici mai multe detalii!

Rezultate alegeri europarlamentare 2019: în sfârșit, românii n-au mai stat acasă

Rezultatele parțiale se bazează pe sondaje efectuate cu persoanele care au ieșit de la urne. Sunt informații neoficiale, așadar, însă nu sunt de ignorat. Potrivit primelor rezultate neoficiale obținute până la ora 10:00, avem următorul clasament:

  • PSD – 10%;
  • PNL – 5%;
  • USR-PLUS – 5%;
  • Restul partidelor – sub 5%.

Conform rezultatelor estimate de partide, la ora 11:00, PSD era în continuare în fruntea clasamentului, cu un scor de peste 30%, urmate apoi de PNL și USR-PLUS.

  • PSD – 33%;
  • PNL – 23%;
  • USR-PLUS – 17%;
  • ALDE – 7%;
  • PMP – 6%;
  • Pro România – 5%;
  • UDMR – 5%;

Rezultate alegeri europarlamentare 2019: prezența la vot, peste așteptări

La ora 14:00, prezența la vot era de 23.91%, mediul urban fiind fruntaș, cu aproape de două ori mai mulți alegători decât în mediul rural.

La ora 14:23, județele Ilfov, Brașov, Cluj, Sibiu erau în top în ceea ce privește prezența la vot (Ilfov peste 30%, iar celelalte aproape 30%).

În Capitală, prezența la vot a fost de 25,63% la alegerile europarlamentare. Pentru referendum au votat 21,45%.

În Registrul Electoral ar fi înscriși 18.987.675 de români. Din aceștia, 18.835 nu mai au drept de vot din diverse cauze, cum ar fi condamnări.

O mobilizare fără precedent este și în rândul românilor din diaspora, care s-au așezat încă de la prima oră de votare în fața secțiilor. La ora 12:25, se formaseră cozi imense, mai ales în mai multe orașe din Germania. La Stuttgart, s-au adunat peste 2.000 de oameni la cozi, la secțiile de votare.

La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secției de votare, astfel că au ocupat și trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineața, potrivit Digi24.

Vezi AICI harta interactivă a MAE, unde poți vedea secțiile de votare din străinătate.

 

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro